Berend Borger
Dit jaar zal ik een paar columns verzorgen vanuit mijn werk als studentenpastor vanuit de Remonstrantse Gemeente Groningen. Ter introductie deze column over mijn eigen studententijd, ook in Groningen.
In juli 2022 werd ik predikant van de Remonstrantse Gemeente Groningen. Een van de aantrekkelijke onderdelen van mijn aanstelling is dat ik betrokken mag zijn bij het studentenwerk in Groningen. De stad Groningen kent ongeveer 60.000 studenten, een kwart van alle inwoners. Ze studeren voornamelijk aan de Hanzehogeschool en de Rijks Universiteit Groningen.
Mijn directe contact met studenten maak ik bij het GSp, waar ik destijds als student ook al kwam, en bij All Ears. In een volgende column daar meer over.
Maar eerst iets over mijzelf
Heel lang geleden, nou ja, bijna veertig jaar geleden, woonde en studeerde ik ook in Groningen, aan de RUG, bij de faculteit theologie. We zaten in een prachtig gebouw, bijna aan het einde van de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, vlak bij het Noorderplantsoen. In het gebouw was ook een museum gevestigd, het Gerardus van der Leeuwmuseum.
Gerardus van der Leeuw was een bijzonder mens. Hij was predikant geweest en werd toen hoogleraar theologie in Groningen. Hij werd de eerste naoorlogse minister van Onderwijs. En hij had veel gereisd en de zogenaamde ‘vreemde’ godsdiensten bestudeerd. Hij promoveerde op teksten die in piramides te vinden waren. Van der Leeuw was een van de eersten die een godsdienst bestudeerde als een objectief fenomeen, en niet zozeer vanuit een kerkelijke betrokkenheid. Het naar hem genoemde museum bevatte daarom ook allerlei voorwerpen uit diverse wereldgodsdiensten, want die kon je bestuderen zonder aanhanger van zo’n godsdienst te zijn.
In de nadagen van het museum was er een tentoonstelling over hoofddeksels in Kameroen. Ons gezin stond op het punt naar Kameroen af te reizen en daarom brachten we een bezoek aan die tentoonstelling. De clou van het verhaal was dat hoe hoger de hoed, des te meer invloed de drager van die hoed had op zijn godsdienstige achterban.
Ik vraag me af waarom de hoeden uit de universiteit en hogeschool verdwenen zijn. Op oude foto’s van studentenbijeenkomsten zie je dat studenten (m.) vaak een hoed dragen. Tegenwoordig zie ik amper nog studenten met een hoed op. De mate van invloed uitoefenen wordt nu niet meer bepaald door de hoge hoed, maar door de sociale media. De meeste invloed heeft de influencer met de meeste volgers. Je zou kunnen zeggen dat de influencer de vervanger van de hoge hoed is geworden. Wel jammer, want welk konijn zou er over veertig jaar uitgehaald worden?
