Vier poten en een blad. Een tafel. Niets bijzonders aan. Midden in restaurant/sociale onderneming Salmagundi’s aan de Oosterhamrikkade staat er één: zo’n tafel. Een in opdracht van de Diaconie handgemaakte tafel. Een tafel, waar eens in de twee maanden gegeten wordt, met mensen van allerlei achtergrond.
Het liefst met mensen die door niemand als eregast worden ontvangen en wel degelijk een verhaal te vertellen hebben. Een verhaal tegen de stroom in, misschien zelfs zonder dat ze het van zichzelf weten. De deelnemers eten en ontmoeten elkaar, wisselen verhalen uit, inspireren elkaar. Vanuit deze ontmoeting zoeken diaconale opbouwwerkers de deelnemers later weer op en leggen relaties. En de deelnemers nodigen nieuwe deelnemers uit hun netwerk uit om twee maanden later plaats te nemen aan tafel. De sneeuwbal rolt en wordt groter.
In vijf jaar gegroeid
Vijf jaar geleden was deze diaconale tafel er niet. Er was ook nog geen formele band tussen de Diaconie en Salmagundi’s. Er waren geen diaconaal opbouwwerkers. En het netwerk van betrokkenen zag er anders uit. Wat begon met ‘exposure’ en diaconale verkenners groeide uit tot een werkwijze, waarbij mensen uit Stad worden ontmoet en gezien. Met een plek als Salmagundi’s waar ook een initiatief voor jongeren – Mosterd – onderdak vond. Over initiatieven die vijf jaar geleden nog niet bestonden gesproken!
Wat kan ik voor je doen?
Zo willen we in de komende jaren aan Diaconie in Stad blijven bouwen, vanuit een nieuw meerjarenbeleidsplan voor de volgende vijf jaren, voor de gehele stad Groningen. Met mensen die de diaconale opdracht in het hart van de stad voor ogen staat. Diaconie in Stad heeft in het bijzonder aandacht voor mensen in de marge, voor mensen in moeilijke, soms zelfs uitzichtloze situaties. Ieder mens telt, ongeacht diens situatie. Zoals Jezus het vraagt: “Wat kan ik voor je doen?”
Gelijkwaardigheid
We zien daarbij dat we verre van alleen staan en halen de samenwerking daarin aan. Stadsbreed werken we samen met de diakenen van onze vierplekken en zoeken we ook naar mogelijkheden in een oecumenisch en stadsbreed Diaconaal Platform. We vinden ook steeds meer organisaties die vanuit een diepgeworteld besef van gelijkwaardigheid aanwezig willen zijn bij mensen en vanuit hun eigen expertise versterken waar dat kan.
We hebben daarin banden met Stichting Present, die een helpende hand biedt waar hulpverlening ophoudt maar de nood niet. En met INLIA, die geen vluchteling in de kou wil laten staan. Of Stichting Together, die vanuit de huiswerkbegeleiding die onder meer in De Fontein wordt gegeven, contact maakt met gezinnen in wijken waar voor kinderen ‘met een ontbijt op naar school gaan’ geen vanzelfsprekendheid is. Een beperkt aantal professionals stuurt vrijwilligers aan, bouwt netwerken. Deze organisaties hebben met elkaar gemeen dat ze het verschil tussen hulpgever en -ontvanger vervagen. Uiteindelijk gaat het om mensen die elkaar ontmoeten.
Weer aan tafel
Ook anno 2025 geven we gestalte aan onze diaconale opdracht. Met de geestdrift en menskracht van nu met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan en durven te kiezen voor elkaar. Daarom staat die tafel er in Salmagundi’s, waar het brood wordt gebroken en gedeeld. Alles begint aan tafel.
Het volledige beleidsplan van Diaconie in Stad is binnenkort te downloaden/lezen op diaconieinstad.nl.