Veel! Tim Berners Lee is namelijk de bedenker van het Wereld Wijde Web, oftewel het internet. Hij werd in 1955 in Londen geboren, studeerde in Oxford, waar hij zijn eerste computer zelf maakte uit een oude tv en een ongebruikte processor. Lee werkte als software-engineer bij CERN, de Europese organisatie voor Nucleair Onderzoek.
Hij lanceerde het web in 1990 met een ideaal: hoe meer mensen digitaal verbonden zijn, hoe meer informatie ze delen, hoe meer vrijheid er is en hoe beter de wereld ervan wordt. Hij vroeg er nooit patent op aan. Hij zag het vooral als een cadeau aan de mensheid waar iedereen vrij gebruik van mocht maken.
Vandaag de dag maken dagelijks ruim vijf miljard mensen gebruik van zijn uitvinding, die de wereld ingrijpend veranderde. Bijna alles gaat tegenwoordig via het web.
Ook Kerk in Stad gaat digitaal. Dat betekent een grote verandering voor de lezers, maar ook voor de schrijvers. Je kunt die verandering zien vanuit de krimp van de kerk als het begin van het einde. Je kunt hem ook zien zoals Tomáš Halík de verandering in de westerse kerk ziet: als een transformatie.
Een betekenisvolle nieuwe fase die we met elkaar beleven, die ons Bij de Tijd doet blijven. Niet bij Kronos, de Griekse god van de tijd die ons verslindt, maar bij Kairos, de god van het juiste ogenblik.
Kairos gaat in de Bijbel onder andere over het verstaan van de tijd. Paulus zegt in Romeinen 13:11: “U kent de huidige tijd (Kairos), het moment is gekomen waarop u uit de slaap moet ontwaken, want de redding is ons meer nabij dan toen we tot geloof kwamen. De nacht loopt ten einde, de dag nadert al.” Hoopvolle woorden, die nog altijd Bij de Tijd zijn.