Hervormd en gereformeerd Haren/Onnen fuseren
Op 1 maart 2025 zijn de Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente van Haren/Onnen gefuseerd. Volgens de voorzitters van de beide kerkenraden staan de gemeenteleden er van harte achter. In het interview in Kerk in Stad van 21 mei 2022 verklaarden de geïnterviewde leden van de kerkenraad van de hervormde gemeente nog dat de cultuurverschillen tussen beide gemeenten hun samengaan verhinderden. Beide voorzitters zagen in de afgelopen jaren de gemeenten van de gereformeerde Gorechtkerk en de hervormde Dorpskerk steeds meer naar elkaar toegroeien. Aan een proces dat lang geleden is gestart – al in 1964 vond het eerste verkennende gesprek tussen de beide gemeenten plaats – is een einde gekomen. De twee kerkgebouwen blijven in gebruik voor de eredienst: er is geen financiële reden om een kerkgebouw af te stoten.
Bron: gereformeerde kerken.info
Menno Simonshûs
Binnenkort wordt begonnen met de bouw van het Menno Simonshûs te Witmarsum, een aanbouw aan de Vermaning (een doopsgezind kerkgebouw). Verwacht wordt dat duizenden Europese Mennonieten of Doopsgezinden in 2026 naar Witmarsum zullen afreizen doordat ze toch al aanwezig zijn in Nederland vanwege de Europese conferentie van de Mennonieten in Amersfoort. De aanbouw zal dienen als erfgoedcentrum waarin zowel de Doperse geschiedenis als actuele thema’s aan bod zullen komen. Tot het Doopsgezinde herinneringslandschap behoort verder de Koepelkerk te Witmarsum waar Menno Simons (1496-1561) – de grondlegger van de Mennonietenbeweging – als priester is begonnen voor hij in 1536 uit de Rooms-Katholieke Kerk trad. Even buiten het dorp bevindt zich de gedenknaald uit 1879 die herinnert aan de kerkhervormer en de contourenkerk die het beeld van de oude Vermaning oproept.
Bron: Friesch Dagblad
Oekraïne-collecte van Kerk in Actie hoogste ooit
In november 2024 organiseerde Kerk in Actie een huis-aan-huiscollecte voor het ondersteunen van de Oekraïense kinderen. 5000 collectanten gingen langs de deur. De actie bracht € 720.076,26 op, het hoogste bedrag ooit van een KiA huis-aan-huiscollecte.
Bron: pkn.nl
In stand houden van vierplekken
Enige jaren terug werd in de Classis Groningen-Drenthe het initiatief genomen tot het bijeenroepen van gemeenten in dezelfde regio die beschikten over te weinig bestuurskracht en zorgen hadden over het beheren van de middelen. Door samen te werken (financieel, formatief, administratief) zouden dan condities kunnen worden geschapen waardoor het lokaal kerk-zijn en het handhaven van vierplekken mogelijk zouden blijven. Tot dat doel werd zelfs in de Classis Groningen-Drenthe naast de classispredikant een regiopredikant, ds. Heleen Maat, aangesteld. Dit beleid is inmiddels overgenomen door de dienstenorganisatie, de landelijke uitvoeringsorganisatie van de PKN. De classes krijgen de mogelijkheid voor het oprichten van een classisteam van classispredikant, financieel beleidsadviseur en adviseur dienstverlening; het ontwikkelt voor een aantal naburige gemeenten die in clusters worden verzameld een beleid van samenwerking en onderlinge solidariteit op bestuurs-, formatief en administratief gebied. Inmiddels beschikken vier classes over een classisteam waaronder de Classis Groningen-Drenthe en Zeeland en de Z.H. eilanden. Het team van Groningen-Drenthe bestaat uit de classispredikant Ellen Peersmann, de regiopredikant Heleen Maat, de financieel beleidsadviseur Theo Trox en de adviseur dienstverlening Evelien Vrolijk. Het team bedient van de 180 gemeenten van de classis er 56 die in clusters van vier tot zeven gemeenten zijn ondergebracht. Zeeland en de Z.H. eilanden kennen 160 gemeenten. In deze classis zijn veertien
samenwerkingsclusters.
Bron: pkn.nl