Nieuws: Kathedraal in Amsterdam, datum Pasen en Bed-bad-brood

21 februari 2025 | Nieuws

Amsterdamse Nicolaasbasiliek wordt co-kathedraal

Paus Franciscus heeft de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam verheven tot kathedraal. Die verheffing wordt van kracht op zaterdag 8 maart, tijdens een plechtige eucharistieviering waarin het pauselijk decreet wordt voorgelezen en bisschop Jan Hendriks de daar geplaatste bisschopszetel in bezit zal nemen. Vanaf dan heet de beeldbepalende kerk tegenover Amsterdam Centraal Station: Co-Kathedrale Basiliek van Sint-Nicolaas.

De hoofdkerk van het bisdom Haarlem-Amsterdam blijft de Kathedrale Basiliek van Sint-Bavo, ook wel de Koepelkathedraal genoemd. Daarom krijgt de Amsterdamse basiliek de titel co-kathedraal, omdat er een tweede cathedra (bisschopszetel) komt. Een co-kathedraal heeft echter dezelfde faculteiten en verantwoordelijkheden als een kathedraal en deelt in dezelfde waardigheid.

Amsterdam, dat dit jaar zijn 750-jarig bestaan viert, was wereldwijd een van de weinige hoofdsteden waar geen kathedraal te vinden was. “De katholieke kerk maakt zich zo nog meer zichtbaar in de hoofdstad van het land en hoopt zich zo nog opener te stellen en nog gastvrijer naar buiten te treden,” schrijft bisschop Hendriks in een brief aan de gelovigen van zijn diocees.
Bron: kro-ncrv.nl

Paus en patriarch hopen dat Pasen en Pasen op één dag vallen

Dit jaar vieren christenen in zowel het westen als het oosten Pasen op dezelfde dag, 20 april. Bijzonder, want doorgaans vallen de paasdata van de katholieke en oosters-orthodoxe kerken op verschillende dagen. Dit komt door het gebruik van verschillende kalenders: de gregoriaanse kalender in het westen en de juliaanse kalender in het oosten. Paus Franciscus wil echter een einde maken aan deze verdeeldheid en pleit ervoor dat alle christenen wereldwijd Pasen op dezelfde dag vieren.

Het idee krijgt bovendien steun van patriarch Bartholomeus van Constantinopel, die de situatie van ‘twee data voor de ene opstanding van de Heer’ als een ‘schandaal’ beschouwt. Dit jaar markeert tevens de 1700ste verjaardag van het Concilie van Nicea, dat ooit de gezamenlijke paasdatum vaststelde.

Toch blijft er verdeeldheid, vooral door het verschil in kalendergebruik en de invloed van de protestantse kerken, die zich weinig aantrekken van pausen en patriarchen. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, steunt het idee, maar waarschuwt wel voor praktische bezwaren: We kunnen niet zomaar de data van christelijke feesten wijzigen. Het grootste struikelblok vormen echter de verschillende kerken in het oosten: zij komen er onderling nog niet uit, en dat is voor paus Franciscus een vereiste om een gezamenlijke datum te prikken.
Bron: trouw.nl

Duizenden mensen spreken zich uit tegen afschaffing bed-bad-broodregeling

In een succesvolle kerstactie verzetten duizenden mensen zich tegen de afschaffing van de bed-bad-broodregeling. Vertegenwoordigers van dertig organisaties overhandigden op dinsdag 4 februari dozen vol kerstkaarten aan leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Asiel en Migratie. Het initiatief van dit protest kwam van inloophuizen, straatpastores en diaconale organisaties. De initiatiefnemers roepen de Nederlandse regering op om de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat Nederland de plicht heeft mensen een bed, bad en brood te bieden, te respecteren.

Volgens woordvoerder Derk Stegeman, directeur van Stek in Den Haag, heeft het afschaffen van de bed-bad-broodregeling desastreuze gevolgen: “Mensen die gebruik maken van deze opvanglocaties, kunnen niet zomaar ergens anders heen. Zij hebben recht op een menswaardig bestaan. Samen met tientallen organisaties komen we daarom in actie totdat de herberg die Nederland heet weer thuis geeft.”
Bron: raadvankerken.nl

Foto: Raad van Kerken