Luther over Geloof als bevrijding
Voor wie zich wil verdiepen in geloofsvragen is er al een aantal jaren de cursus Leren van Luther. Elk jaar met een ander thema. Dit jaar is het thema ‘Geloof als bevrijding’. Waarvan wist Luther zich bevrijd? En wat is de betekenis van de beelden die hij gebruikt om die bevrijding te duiden, zoals ‘reiniging’, ‘verlossing/loskoping’, ‘vergeving’, ‘verzoening’ en ‘vrijspraak’? Wilt u zich daar eens in verdiepen, met elkaar over spreken en van theologen leren, dan is deze cursus iets voor u.
In vier bijeenkomsten van anderhalf uur gaan we onder leiding van lutherse theologen op zoek naar het denken en ervaren van de oorspronkelijke Luther en bespreken we wat de betekenis is in onze tijd van de oude beelden waarmee ons ‘heil’ in Christus wordt geschilderd. Waarvan zouden wij zelf bevrijd kunnen worden?
Naast originele Lutherteksten (in vertaling) lezen we ook eigentijdse schrijvers die zich hebben beziggehouden met thema’s als bevrijding van wat ons bindt, reiniging van geest en lichaam en de kracht van vergeving. Voor elke bijeenkomst wordt ook een Luther-lied opgenomen in de reader en er is ruimte voor enkele bijzondere historische noten (zoals een artikel over de vraag of Luther echt 95 stellingen heeft opgehangen aan de Slotkapel in Wittenberg).
Bijeenkomst 1: Luthers’ Reformatorische Wending
Wat is er met Luther gebeurd tussen 1517 en 1521 dat hij een radicale wending in zijn geloof en leven meemaakte? Wat waren de belangrijkste momenten? We lezen een deel uit het Voorwoord van Luther bij zijn verzamelde (Latijnse) werken uit 1534. Daarin kijkt hij terug op de begintijd van de Reformatie.
Bijeenkomst 2: Bevrijding als vergeving van schuld en ongerechtigheden
Waarin verschillen Luthers ideeën over vergeving van de calvinistische ‘verzoening-door-voldoening’ theologie van het kruis? En waarom kan het vergevend loslaten van wrok heilzaam zijn voor je eigen ziel? We bespreken enkele paragrafen uit Over de Babylonische Gevangenschap van de Kerk (1520) en teksten over het erkennen van ongerechtigheid en de therapeutische kracht van vergeving.
Bijeenkomst 3: Bevrijding als reiniging van wat ons leven en samenleven vergiftigt
Wat bedoelde Luther met ‘reiniging door het bloed van Christus’ en wat betekent dat wanneer ons eigen leven of onze samenleving snakt naar reiniging en heling? We bespreken oudtestamentische en nieuwtestamentische beelden en metaforen en een hedendaagse tekst over traumaverwerking.
Bijeenkomst 4: Bevrijding als losmaking van wat ons bindt
Wat hebben bijbelse beelden over de loskoping uit de slavernij te zeggen over onze persoonlijke gebondenheden of de wijze waarop mensen beknot worden door wat cultureel of sociaal ‘normaal’ is? We lezen passages uit Luthers beroemde traktaat Over de vrijheid van een christen (De libertate christiana) en denken na over verbondenheid versus gebondenheid.
De cursus omvat vier middagbijeenkomsten van anderhalf uur. Deelname kost slechts € 20,- per persoon. Deelnemers hebben de beschikking over een zorgvuldig samengestelde reader (pdf of kopie) met een samenvatting van Luthers betoog en een selectie van paragrafen uit zijn geschrift. Er is ook een gelegenheid om online deel te nemen. De cursus gaat door bij minimaal acht deelnemers.
Docenten/gespreksleiders:
1ste bijeenkomst: ds. Susanne Freytag
2de bijeenkomst: mw. Carry Nijland ba
3de bijeenkomst: ds. Willy Metzger
4de bijeenkomst: ds. Margo Jonker
Data: 6 november, 26 november, 17 december en 14 januari 2025
Aanmelden bij: dhr. Jaap Vette, jaapvette@gmail.com, 06 49944650
Groningen | Lutherse Kerk | 14:30-16:00 uur | lerenvanluther.nl
Leren van Luther
Datum: | 06-11-2024 tot 14-01-2025 |
Locatie: | Lutherse Kerk
Haddingestraat 23 Groningen |
Website: | https://www.lerenvanluther.nl/ |
Website locatie: | https://elgg.nl/ |