Tijdens een fietsvakantie in Twente ontdekte ik, dat ik helaas mijn boek thuis had laten liggen. De plaatselijke supermarkt was de enige winkel in het dorp die ‘leesvoer’ verkocht, dus toen maar dit boek gekocht… en ik heb het in één adem uitgelezen! Het is niet echt een ‘kerstvakantieboek’ maar wel een boek dat past in het jaar waarin we onze 75-jarige bevrijding herdenken en wat er toen allemaal is gebeurd
Emily, columniste in Duitsland, denkt dat ze alles kwijt is: haar baan, haar familie en haar geliefde. Dan, geheel onverwacht, ontvangt zij van een geheime afzender een (heel mooi) prachtig portret van een vrouw die ze meteen herkent als haar onlangs overleden grootmoeder in haar jonge jaren. Op een bijgevoegd handgeschreven briefje staat: “hij bleef altijd van haar houden”. Bij haar onderzoek naar de herkomst van dit schilderij komt ze op het spoor van dramatische gebeurtenissen in Amerikaanse oorlogskampen voor Duitse krijgsgevangenen. Zij werkten daar voor Amerikaanse boeren en werden soms verliefd op Amerikaanse vrouwen. Door de ontdekkingen die Emily daar doet komt haar eigen levensverhaal, waarin het afstaan van haar pasgeboren dochtertje een grote rol speelt, net als de relatie die zij heeft met haar vader, in een ander daglicht te staan.
Het boek leest gemakkelijk (fijn voor een vakantie), heeft geen lange zinnen en geen eindeloze monologen. Bijzondere wendingen in het verhaal brengen het heden en verleden bij elkaar – twee verhaallijnen die elkaar sneller ontmoeten dan je zou denken. Uiteindelijk vindt Emily de kracht om de confrontatie met haar eigen verleden aan te gaan.
Jammer alleen, dat aan het eind die beide verhaallijnen zó snel bij elkaar komen en dat het dan toch romantisch en tragisch eindigt, dat doet wat afbreuk aan het boeiende verhaal. Ik zou meer geboeid zijn gebleven met een open einde.
Meer nog dan de romantiek en de tragiek in dit verhaal, werd ik geboeid door de voor mij onbekende feiten dat er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog Duitse krijgsgevangenen te werk werden gesteld op de suikerplantages in Florida, en hoe ze daar terechtgekomen zijn. Het onthult een onbekend stukje Amerikaanse geschiedenis. Ondanks het enigszins teleurstellende einde, is het een boeiend en goed geschreven boek waarvan ik het lezen kan aanbevelen.
Kristin Harmel is een Amerikaanse romanschrijver die meerdere boeken (romans) heeft geschreven over de Tweede Wereldoorlog.
Kristin Harmel, Als we elkaar terugzien, vertaald door Danielle Stensen
Amsterdam: Boekerij, 2018
ISBN 978 90 225 7921 3 | € 10,-