Brood koop je bij de bakker

Onlangs haalde mijn man brood bij Bakker Van Dijk aan de Verlengde Hereweg. Daar brandden kerstlichtjes, niet omdat het al bijna kerst is, maar omdat de bakkers een dag lang hun lichten uitlieten. Als teken dat het water hun aan de lippen staat vanwege de hoge kosten voor gas en elektriciteit. Niet alleen de bakkers overigens, maar ook de slagers en veel andere middenstanders hebben het zwaar.

Annelies Noordhof-Hoorn
Extra - Bakkerij20

De tegemoetkoming van de overheid is weliswaar voor sommigen een uitkomst, maar anderen vallen tussen wal en schip. Een onlangs gedane investering in zonnepanelen kan er zo maar voor zorgen dat een bedrijf net niet in aanmerking komt voor subsidie. Voor sommige bakkers komt de subsidie te laat. In de Ommelanden hebben al enkele bakkerijen hun deuren gesloten. De rekeningen voor gas en elektriciteit zijn zo hoog geworden, dat het voor een bakker onmogelijk is geworden om de extra onkosten door te berekenen in de prijs van een brood. Dan zou een klant meer dan vijf euro voor een brood moeten betalen.

Ook dichter bij huis horen we deze verhalen. Mijn schoonouders hebben meer dan vijfenveertig jaar een bakkerij gehad in Oldekerk. Een paar jaar geleden, toen zij met pensioen gingen, is de winkel voortgezet door twee dorpsgenoten. In de winkel Brood bij de buren verkopen zij brood, gebak en andere lekkernijen van bakker Haafs uit Haren. Maar mijn schoonvader is ook altijd nog actief in de bakkerij: hij bakt nog stokbroden en wekelijks voorziet hij klanten van heinde en verre van zijn all-time favourite: roggebrood. Normaal gesproken bakt hij tweemaal per week een lading roggebrood, maar vanwege de stijgende energieprijzen is dit inmiddels teruggebracht naar één lichting: “Het is te duur geworden om de oven op te stoken voor één lichting roggebrood, daarom doen we nu beide lichtingen in één keer.” Maar misschien moeten ze binnen afzienbare tijd ook daarmee stoppen.

Een oplossing zou zijn om de gasoven te vervangen door elektrische ovens, maar dat is voor veel bakkers een erg grote investering, die niet voor iedereen haalbaar is. Ondertussen leven de klanten mee met de bakkers. Dat blijkt uit allerlei kleine gebaren. Mensen ronden het bedrag af naar boven of geven fooi. Laten we hopen dat het genoeg is om deze barre tijden te doorstaan. Want zeg nou zelf, brood koop je toch bij de bakker?

Vijf bakkers uit het Westerkwartier schreven een brandbrief aan de gemeente, meldt RTV Noord: bit.ly/brandbrief2022

cover nummer 20.JPG

Editie 20 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief