Onze samenleving digitaliseert en in dat geleidelijke proces spelen apps een belangrijke rol. Wat is een app? App is een veelgebruikte afkorting voor ‘applicatie’. Simpelweg is het een digitaal hulpmiddel in de vorm van een stukje software. Apps zijn vaak gericht op een bepaalde toepassing of doel. Er bestaan veel apps voor werk, hobby, huishouden, sport en spel. Statistieken over het gebruik van apps melden sinds de uitbraak van corona sterke stijgingen van apps voor videovergaderingen, Google classroom en streamingdiensten.
Rob Kroes
De meest gebruikte apps in Nederland zijn van Google, Facebook en YouTube. Apps zijn, vaak gratis, eenvoudig te downloaden uit digitale winkels zoals App-store of Appwereld.nl. Om een app te gebruiken moet je hem eerst downloaden en installeren op je apparaat, smartphone, applewatch, tablet, laptop of desktop. Soms moet je een gratis account aanmaken. Apps om boeken te lezen zijn handig. Dit artikel gaat over apps om de Bijbel te kunnen lezen. Dergelijke apps bevatten tal van digitale hulpmiddelen om ook naar audiobijbels te luisteren, gebeden te creëren, zelf of gezamenlijk te studeren en om talloze bijbelversies te ontdekken.
Leesplannen
Stefan van Dijk, bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) verantwoordelijk voor het uitgeven van bijbels en kinderbijbels zegt hierover op het Christelijk Informatie Platform (CIP): “Het grootste deel van de mensen gebruikt de Bijbel van het NBG via een mobiel apparaat. Je kunt in de app Mijn Bijbel niet alleen de Bijbel lezen en beluisteren, maar ook allerlei leesplannen volgen. Verder plaatst de app ook een aantal keer per week blogs die je helpen de Bijbel te verbinden met de dagelijkse praktijk. We zien dat veel mensen de Bijbel mobiel lezen. Het totaal aantal gebruikers van onze bijbelsite ligt hoger dan dat van de app-gebruikers. Als je kijkt naar mensen die de Bijbel dagelijks digitaal lezen, dan zie je dat de helft hiervan dit doet via de Mijn Bijbel-app. Deze Bijbel verslijt niet. Het is erg handig dat mensen door de app de Bijbel altijd bij zich hebben. De Bijbel als boek blijft natuurlijk ook van grote waarde. Wie in de app de Bijbel leest, ziet soms de Bijbel minder als geheel, maar richt zich meer op één vers of een hoofdstuk. Zelf vind ik de combinatie van het papieren boek en de app erg mooi. Beide vormen van de Bijbel hebben hun voor- en nadelen. Het is mooi dat het NBG allebei aanbiedt. Zo sluit je aan bij verschillende mensen en verschillende situaties en behoefte”.*
Populaire Bijbel-apps
Welke Bijbel-apps zijn populair? Ik vond online enkele lijstjes en reviews van veelgebruikte Bijbel-apps. Ik kan hier helaas niet alle, vaak uitgebreide mogelijkheden van de apps te benoemen. Deze, en gebruikersreacties, zijn eenvoudig en uitgebreid te vinden in de verkoopinformatie bij de app in o.a. de Appstore. Ik gebruik sinds jaren de Mijn Bijbel-app (NBG) op mijn mobiel. In eerste instantie om mee te lezen tijdens kerkdiensten. Ik merkte dat je snel moet kunnen zoeken. Daartoe is het handig vooraf de inhoudsopgave op je scherm gereed te houden. Bij de aankondiging van boek, hoofdstuk en vers ben je snel bij de betreffende tekst. Anders ben je te laat. Niet alle kerken tonen de schriftlezingen nog op het liedbord. Ik vond het ook intensief, maar leuk om zelf een andere vertaling mee te lezen dan die waaruit werd voorgelezen. Tegenwoordig ontvang ik een dagtekst op mijn app. Dat is als smakelijk voedsel om de rest van de dag te herkauwen. Ten slotte gebruik ik regelmatig de zoekfunctie om een specifiek woord ook elders in de Bijbel op te zoeken. Ik gebruik geen leesplannen.
Bijbel dummy-lezer
Op Mijnkerk.nl, een initiatief van de Protestantse Kerk, noemt Annemarie van den Berg-Nap de beste vijf Bijbel-apps. Deze zijn volgens haar: youVersion, Online Bijbel, Mijn Bijbel, Blue Letter Bible en Olive Tree. Op PKN.nl wordt vanuit de ervaring positief gesproken over het gebruik van Bijbel-apps. Mijnkerk.nl raadt het gezamenlijk volledig lezen van de Bijbel aan. Je vindt hier “handvatten om je geloof een plek te geven in je dagelijkse leven”. Janneke Plantinga, PKN-pionier, noemt hier hoe zij haar status van ‘bijbel dummy-lezer’ achter zich liet. Eén van haar tips is om samen een leesrooster te volgen en de Bijbel eens van kaft tot kaft te lezen.
‘To-do-list’ om te bidden
Op Alpha-cursus.nl legt Michelle (25) bezoekers uit waarom je deze apps moet kennen. “Je gebruikt je smartphone om te appen, spelletjes te spelen en natuurlijk om door je Instagram te scrollen. Maar gebruik je ook je telefoon om God beter te leren kennen, de Bijbel te lezen en te bidden? Volgens onderzoek gebruikt 34% van de Europese christenen dagelijks christelijke apps. Da’s behoorlijk veel! Maar welke christelijke apps helpen je nou echt op weg om de Bijbel te lezen of te bidden?” Ze raadt aan: Bijbel, Mijn Bijbel, Bible in One Year en PrayAssist, een soort to-do-list om te bidden.
Gratis Bijbel-apps
Hieronder een ongeordend lijstje van gratis Nederlandstalige apps (bron: appwereld.nl). Met vrijwel alle apps uit dit lijstje kun je op je mobiele apparaat, met of zonder leesplan meerdere tekstvariaties lezen van de gehele Bijbeltekst, vaak inclusief audio, bladwijzers en persoonlijke notities aanmaken.
- Bijbel
- De Bijbel-app voor kinderen
- Mijn Bijbel (NBG)
- Bijbel open
- Bijbel+1
- Bijbel.is
- De bijbel
- Studiebijbel
- De bijbel door
- Bijbel voor vrouwen
- Bijbel+Kant
- Bijbel dagelijks vers
- Statenvertaling bijbel
- Beter bijbel
- NCV Bijbelstudie
- 179 Bijbel Atlas Maps
- 59 Bijbel Tijdlijnen
Biddenonderweg.org
Bidden Onderweg biedt dagelijks een nieuwe gebedspodcast “die je dichter bij God brengt”. In de meditaties van Bidden Onderweg staan Bijbelteksten centraal. De muzikale omlijsting, overwegingen en begeleidende vragen helpen je om tot gebed te komen. Waar en wanneer je maar wilt. De meditaties van Bidden Onderweg zijn ook op de website te beluisteren en je kunt nu ook een handige gratis app downloaden.
Oproep aan lezers
Bijbel-apps worden overal gebruikt, dus ook in Groningen. De redactie van Kerk in Stad vraagt zich af hoe en welke Bijbel-apps u gebruikt. Hoe kunnen ouders en kerkelijk werkers Bijbel-apps toepassen bij actieve werkvormen, zoals de geloofsopleiding van kinderen, tienerwerk, jongerengespreksgroepen? Is het geschikt materiaal voor vorming en toerusting, zorg voor de ziel of leerhuis? Gebruikt u Bijbel-apps slechts als u op vakantie bent? Misschien wilt u dit gaan doen. De redactie van Kerk in Stad is benieuwd naar uw ervaringen en tips. Welke rol spelen apps in uw geloofsleven? Stuur uw reactie naar kerk.in.stad@gmail.com. Misschien leiden uw vragen en tips tot de ontwikkeling van nieuwe werkvormen in het nieuwe jaar.
* www.cip* www.cip.nl: “Mijn Bijbel App wordt internationaal: Wat maakt de Nederlandse app uniek?”