Deze keer hebben we een heel speciale jeugdpagina. De pagina gaat over de veertigdagentijd en Pasen. En wat de kinderen er van vinden. We hebben een aantal kinderen gevraagd of ze ons iets willen vertellen over deze periode.
Verhalen uit de Nieuwe Kerk
Jaap (8), Rosa (6), Hidde (4) en Merle (4). Kinderen van Nienke en Cor Geertsema
Voordat we naar het filmpje van Marcus kijken (het veertigdagenproject vanuit de Nieuwe Kerk door de kinderdienstleiding ingevuld) hebben we het met de kinderen over de veertigdagentijd en hoe het nu is om alles vanuit huis mee te beleven, in plaats van in de kerk.
Jaap: “Ik vind het wel raar, het is nu heel anders. In de kerk is het veel gezelliger.”
Rosa: “Ja, bij de kindernevendienst kun je lekker knutselen en kunnen we lekker spelen in de kerk. En nu kunnen we ook niet naar leuke dingen, zoals de dierentuin of de Efteling.”
Merle: “Maar wel naar de supermarkt!”
Jaap: “Ik vind het wel jammer, want anders gingen we met z’n vieren naar de kindernevendienst.”
Merle: “Ja, samen met Jaap en Rosa, dat is leuk.”
Hidde houdt zich wat afzijdig van het gesprek. Wat mis jij van de kerk? Hidde: “De muziek.”
Merle: “Ja, van ’laat de kind’ren tot mij komen”.
Ze zijn het met z’n allen eens dat het in de kerk toch echt leuker en gezelliger is. Maar deze alternatieve invulling in de veertigdagentijd heeft toch ook wel zijn voordelen… Rosa: “Elke week een cadeautje uitpakken (uit het pakket dat we van de Nieuwe Kerk kregen, inclusief paastakken) is wel heel leuk. Je weet niet wat erin zit. Het lijkt wel of je jarig bent!”
Verhalen uit De Bron
Line (14) en Arne (11)
We gaan er even voor zitten. Wat vinden Line en Arne van deze tijd voor Pasen? Wat is er ook anders dan anders? En waar kijken ze naar uit? Hun antwoorden vallen in vier onderdelen uiteen. Pasen in het gezin, op school, in de kerk en op tv. Graag nemen we jullie daar even in mee.
De veertigdagentijd wordt bevraagd? Wat is dat ook alweer precies? En vasten? Dat is toch veel meer iets van de Ramadan. En wat merk je nu van de tijd voor Pasen? Nu niet zoveel. Maar het verhaal, dat kennen ze zeker.
Arne: “Dat ken ik goed, want het is elk jaar hetzelfde. Zoals het op school verteld wordt.” Wat dan echt leuk is, is wat de zandtovenaar laat zien. Er is een verteller, er zijn mensen die zingen en ondertussen zie je het hele verhaal in zand. Wat die zandtovenaar kan, is echt cool.
Dat brengt Line bij de Passion op tv. “Een heel mooie manier waarop het verteld wordt, zeg maar. Met elke keer weer anderen die meedoen.” Dat programma bekijken ze bijna elk jaar.
“Ja, en thuis gaan we lekker eten en eieren zoeken en eieren verven. Lekker die paasbrunch!” De volgorde is net even anders, maar duidelijk is: hoe we dat doen thuis, moet vooral zo blijven!
Vóór corona was er voor die paasbrunch de kerk. En in de dagen voor Pasen ook de kindernevendienst. Dat is al best weer lang geleden, maar: “Ja dat was leuk, en we hebben toen van die stokken gemaakt, zo’n kruis met paaseitje eraan.” Line zou net vorig jaar op zaterdagavond in de Stille Week een keer meegaan, maar dat ging dus niet door. “En op Pasen is er altijd dat lied: Licht, licht alles wordt licht / niets dan licht, overal licht, alles is licht geworden!” Ja, die kennen we alle drie!
Julia (10) en Aaron (6)
Julia: “Voor Pasen gaan we meestal met wat kinderen uit de buurt paastakken versieren en een broodhaantje maken. Ik doe soms ook mee met geen snoep eten in de veertigdagentijd. Mijn moeder eet dan helemaal geen lekkers, maar dat vind ik te lastig.”
Aaron: “Met Pasen vind ik eieren zoeken en chocolade-eitjes eten het leukst. We gaan ook altijd eieren schilderen. Elk jaar maakt ieder er een en die hangen we dan op aan de lamp boven de tafel. We hebben nu al best veel beschilderde eieren.”
Moeder: “In de veertigdagentijd voor Pasen zijn we meer bewust bezig met het danken voor wat ons gegeven is en zijn onze gedachte vaker bij mensen die zich in andere leefomstandigheden moeten redden. Door middel van verhalen en muziek zoeken we als gezin ook naar wat geloven voor ons betekent en hoe we dit uit willen dragen. Dit komt vaak neer op plezier maken samen als gezin en met mensen uit de buurt, dankbaarheid tonen en elke dag proberen iets voor een ander te betekenen.”
Verhalen uit de Martinikerk
Tinke Harriëtte Zweep en Marit Noordhof zijn vriendinnen en klasgenoten (groep 6). Hebben jullie het op school al over Pasen?
Marit: “Nee, juf vertelt nu over de genezingen die Jezus deed.”
Tinke: “Ja, over de wonderen.”
Zingen jullie ook op school?
Tinke: “Ja, we zingen ook op school. Ik vind het lied ‘Waar is God?’ heel mooi. Als je alleen bent, of als je op je kamer bent en speelt op je luchtgitaar. God is daar!”
Marit: “Ik vind ‘De kracht van Uw liefde’ heel mooi, de melodie en de tekst: Houd mij vast, laat Uw liefde stromen, houd mij vast, heel dicht bij Uw hart alleen.”
Wat betekent Pasen voor jullie?
Tinke: “Door Pasen kunnen we blij zijn. Anders kwamen we niet in de buurt van blij, maar nu wel. Omdat Jezus alle zonden weg heeft gedaan. Dat Jezus dat voor ons durfde te doen, daar ben ik blij om.”
Marit: “Ik vind Pasen heel mooi omdat Jezus voor ons aan het kruis stierf en al onze zonden op zich nam. En dat Hij drie dagen later weer opstond en daarna naar de hemel is gegaan.”
Jullie weten al veel zeg!
Tinke: “Ja, ik ga in de vakantie altijd bij mijn opa en oma logeren en ’s ochtends gaan we dan bidden en mag ik uit de Bijbel lezen. Daarna gaan we altijd psalmen zingen. Daardoor weet ik er nu veel van, omdat opa en oma er ook heel veel van weten.”
Wij wensen jullie allemaal fijne Paasdagen.