Aan de rand van de stad, aan de Noorddijk, staat een klein, oud kerkje. Erlangs fietsend of wandelend heeft menigeen het wel tussen het geboomte van het kerkhof gezien. In tegenstelling tot veel andere kerkgebouwen wordt het nog, of eigenlijk moet ik zeggen weer, volop gebruikt. Praktisch iedere zondag wordt er een dienst gehouden en verder gebeurt er ook nog het nodige door de week in en bij deze kerk. Na de zondagsdienst is het verder de hele middag open voor iedereen. Je kunt er even in kijken en het interieur op je laten in werken, even tot rust komen of de handen even vouwen.
Het is niet vanzelfsprekend dat het uitnodigende bord met ‘Kerk Open’ er op zondagmiddag naast de deur staat, zoals dat het gebruik is bij de kerken in de omgeving die beheerd worden door de Stichting Oude Groninger Kerken. Via Jan Wilts hoorde ik dat het initiatief hiervoor door Ria van Dijk genomen is. Het beste was dus om haar te vragen hoe zij op dit idee kwam en hoe het zich verder ontwikkeld heeft.
Ria en haar man wonen al zeker vijfentwintig jaar in Engelbert, waar zij jarenlang voorzitter van de plaatselijke commissie van de kerk van Engelbert was. Deze plaatselijke commissie regelt voor de Stichting Oude Groninger Kerken het reilen en zeilen van de kerk, waarbij gedacht moet worden aan de openstelling, maar ook het organiseren van activiteiten, zoals rondleidingen, exposities en lezingen. Hierdoor kwam Ria op het idee de Stefanuskerk aan de Noorddijk ook te openen voor bezoekers.
Toen er in de Stefanuskerk over gesproken werd, kwamen er natuurlijk eerst veel bezwaren tegen dit plan. De leden van de kerkenraad vroegen zich af of dat wel veilig was en wat te doen met het koperwerk en de geluidsinstallatie. Maar nadat de meeste bezwaren uit de weg geruimd waren werden er vrijwilligers gezocht, die na de dienst het bord buiten zetten en na afloop even alles nakijken en weer afsluiten. De mensen die zich hiervoor aanmelden zijn gemeenteleden die aan de Noorddijk of dichtbij in Lewenborg wonen. Men zorgt ervoor dat er zachte klassieke muziek op de achtergrond te horen is, passend bij de tijd van het kerkelijk jaar.
Er kwamen een gastenboek en een grote, afgesloten glazen pot waar men briefjes met voorbeden anoniem in kan doen. De predikant leest dat en gebruikt deze voorbeden in de dienst op zondag. Er wordt regelmatig door bezoekers gebruik van gemaakt. In het gastenboek kun je lezen dat bezoekers dankbaar zijn voor de rust en de mooie muziek. In de kerstperiode liggen er voor kinderen kleurplaten en een geprint kerstverhaal om mee te nemen. Rond de feestdagen is de kerk vaak extra geopend, de dagen en tijden staan in de Lewenborger, die maandelijks verschijnt. Soms staat er op zondagmiddag een schilderij, Annemiek Meijer heeft zo al eens werk laten zien in de kerk, waarbij er dan ook foldertjes over haar werk bij liggen.
De vrijwilligers hebben wekelijks via de app contact met elkaar. Op die manier regelen zij ook onder elkaar wie opent en sluit. De kracht van de groep is het onderlinge contact. Een keer per jaar doet men iets gezelligs samen. Zo was er een uitje naar Domies Toen in Pieterburen en een ander jaar een speciale rondleiding in de Martinikerk in Stad met een kopje koffie na in het Feithhuis.