De langste nacht
Ria van Dijk-Hilberts

Dit keer een ‘klein’ boek, een heel bijzonder boek, een boek dat je gewoon twee keer leest om het echt goed te begrijpen en te onthouden welke mensen bij Emma Verweij ‘voorbij’ komen. Mijn zus attendeerde mij hierop, nadat ook zij het boek met interviews met 100-jarigen (Levenslessen van 100-jarigen, Marjon Bolwijn) had gelezen.

Emma Verweij, 96 jaar oud, woont in een straat in Rotterdam die tijdens de oorlog een bastion van vriendschap en liefde is geworden en bereidt zich voor op het einde van haar leven. De oorlog heeft ze bewust meegemaakt. Het heeft haar gevormd, heeft haar liefde en verdriet doen ervaren en zo werd Emma tot wie ze is geworden; het spookt nog altijd in haar door.

In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt terug wat verdwenen leek. Herinneringen komen naar boven en opnieuw beleeft zij de vreugde en het verdriet van toen. Er komen veel mensen voorbij, maar die kun je goed plaatsen wanneer je dan even terugleest. Tussendoor is Emma geregeld wakker en wordt ze met heel veel liefde verzorgd.

Ik heb dit boek twee keer gelezen; de tweede keer begreep ik alles nog beter… “Een meesterwerk van literair vakmanschap en beknoptheid: mooi en enorm aangrijpend,” zegt de Daily Mail.

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarland (Rotterdam, 1946). Hij studeerde theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland. Andere boeken van hem zijn o.a. De inscheper, Freetown en Man in de verte.

Boekbespreking14

Otto de Kat, De langste nacht
Amsterdam: Rainbow, 2020
ISBN 978 90 417 1360 5 | € 8,-

Voorkant nummer 14.JPG

Editie 14 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief