Op een grijze dag in maart komt buurtpastor Ruth Pruis het net geopende Wijkpaleis in Winkelcentrum Paddepoel binnen. Vanaf nu is ze regelmatig hier te vinden voor het Loket Levensvragen: iedereen die maar wil kan binnenlopen voor een gesprek en een luisterend oor. “Ik wil iets voor mensen betekenen en dat kan op veel manieren.”
Het Wijkpaleis is een plek waar maatschappelijke organisaties uit de buurt te vinden zijn. De ruimte in het winkelcentrum staat vol met tafels en in een hoek staat een groot bord. Ruth krijgt ruimte om daar posters en flyers op te hangen. Ze gaat ermee aan de slag terwijl ze vertelt wat haar rol is in het Wijkbureau.
“Ik leid hier het Loket Levensvragen dat ds. Alberte van Ess en ik ook al wekelijks in buurtkerk De Fontein hebben. Iedereen loopt tegen dingen aan. Mensen komen in de knel te zitten en de kerk heeft een luisterend oor te bieden. Ik ben geen behandelaar, ik los geen problemen op. Mensen kunnen wel hun ei kwijt en misschien kunnen we de warboel iets minder warboelerig maken. Zingeving en geloof kunnen om de hoek komen kijken, maar dat hoeft niet. Ik pols: wie heb ik hier op bezoek? Het gaat om die persoon. Ieder mens heeft zijn eigen krachtbronnen – of klinkt dat te zweverig? Samen gaan we daarnaar op zoek.”
Ruth is buurtpastor. Ze is er om te luisteren naar wat de mensen in Groningen-Noord aan het hart gaat. Ze werkt vanuit De Fontein aan de Eikenlaan, een buurtkerk die zoveel mogelijk samen met en voor de wijk wil doen.
Ik wil hier open en benaderbaar zijn
“Ik wil hier open en benaderbaar zijn. Een buurtpastor moet niet in een kamertje zitten wachten tot mensen naar haar toe komen. Daarom ben ik hier in het winkelcentrum. Ik wil tijd en ruimte maken voor anderen, niet de hele tijd bezig zijn met regelen en aan de ander voorbijlopen. Ik moet er gewoon zijn en kijk continu rond met mijn buurtkerkbril. Dit is wat er zich in mijn hoofd afspeelt – maar ik doe ook maar wat hè! Dit is dag één. Wat het ons gaat brengen weet ik nog niet.”
Voor Ruth de opleiding geestelijke verzorging ging doen, werkte ze in de horeca hier in de stad. “Ik heb heel lang niet gekerkt. De boodschap vond ik wel mooi, maar wat de kerk deed sprak me niet aan. Toen ik in De Fontein ging werken, was mijn kracht juist dat ik een buitenstaander was. Nu ik er wat langer werk word ik langzaam van een outsider een insider, en zou ik in de valkuil kunnen vallen dat ik niet meer met die bril kan kijken.”
Het is niet de insteek van Loket Levensvragen om de zondagse dienst weer vol te krijgen, benadrukt ze. “Wil je naar de kerk komen, dan ben je welkom! Maar ik wil iets voor mensen betekenen en dat kan op veel manieren. In de zondagse dienst wordt een taal gesproken die veel mensen niet kennen. Hier zijn mensen gewoon welkom om in te lopen, een kopje koffie of thee te drinken, we kunnen elkaar leren kennen en ze merken dat ze er niet alleen voor staan. Het zijn vaak mensen die het niet zo makkelijk hebben die er heel veel aan hebben om elkaar te leren kennen.”
Daarom zei ze snel ja toen buurtkerk De Fontein werd gevraagd om mee te doen met het Wijkbureau. “Hier krijgen de organisaties uit de wijk een platform, leren elkaar kennen en worden aan de buurtbewoners aangeboden. Kerken waren heel lang eilandjes en dat moet je niet willen.”
Dit artikel verscheen al op diaconieinstad.nl. Bezoek de website voor meer verhalen en gezichten uit Stad.
Loket Levensvragen
Het Wijkpaleis Paddepoel zit in het winkelcentrum naast de dierenwinkel (de oude Rabobank). Ruth Pruis is op donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur aanwezig. Meer informatie: wijkpaleispaddepoel.nl.
In De Fontein (Eikenlaan 255) is elke woensdag- en donderdagochtend het Loket Levensvragen geopend van 10:00 tot 12:00 uur, met Ruth Pruis of Alberte van Ess.
Ruth Pruis, foto Alice Henkel