Alain Verheij is verhalenverteller in het dagelijkse leven. Dat maakt zijn boek over de zin van ziekte toegankelijk en prettig leesbaar. Hij maakt dialogiserend een wandeling met je als lezer. Het ene verhaal roept het andere op, en dat op een natuurlijke manier.
Als leidraad voor het boek koos hij het verhaal over de ontmoeting van Jezus met een man die al 38 jaar ziek is, bij het water van Bethsaïda ligt, maar niemand heeft om hem op de juiste tijd in het water te leggen. Deze losse maar wel doeltreffende structuur draagt bij aan de helderheid van het boek. Hij helpt je als lezer de rode draad vast te houden. Tegelijk blijft er genoeg ruimte over om een heel scala aan denkers en schrijvers aan het woord te laten over het thema ‘ziekte’.
Elk hoofdstuk begint met een citaat van Lieke Marsman, voormalig Dichteres des Vaderlands, die weet wat het is om ernstig ziek te zijn. Alain is geen directe ervaringsdeskundige, maar hij groeide wel op met een moeder die diabetes heeft. “In de tientallen jaren dat ze aan die ziekte lijdt, heeft zij zichzelf misschien wel honderdduizend keer met een naald geprikt.”
In dit boek gaat Alain op zoek naar wijsheid op de kronkelige weg van ziekte. Geen hapklare antwoorden heeft hij voor zieke lezers, maar hopelijk vinden ze “af en toe mooie manieren om met alle vragen om te gaan”.
Alain maakt veel gebruik van het gedachtengoed van de filosoof Susan Sontag. Zij schreef al jaren geleden een dun maar invloedrijk essay: ‘Ziekte als metafoor’. Volgens Sontag wordt een ieder geboren met een paspoort voor twee rijken: het rijk der gezonden en het rijk der zieken. Hoewel we bij voorkeur alleen van het goede paspoort gebruikmaken, wordt iedereen vroeg of laat ingezetene van dat andere rijk, al is het maar tijdelijk.
In dit boek kruipt Alain in de huid van ernstig zieken. Dat doet hij voortreffelijk. Van harte aanbevolen.
Alain Verheij, De zin van ziekte: Op zoek naar wijze woorden in Bijbel en literatuur
Amsterdam: Atlas Contact, 2024
ISBN: 978 90 450 5031 7 | € 22,99 | 224 pagina’s