December 1999

Samen met een paar mederedactieleden heb ik enkele uren doorgebracht in zaal 7 van de Immanuelkerk, naast het Kerkelijk Bureau, waar onze eindredacteur het archief van Kerk in Stad had klaargezet. We waren gewaarschuwd: helaas was het allereerste nummer, het introductienummer, het 0-nummer zogezegd, verloren gegaan voor het archief. Groot was mijn verrassing toen bleek dat dit nummer in een verkeerde doos terecht gekomen was. Dus tóch!

Reinder de Jager
10 - Het 0-nummer18
In het 0-nummer: op de diaconale pagina

Ieder van ons heeft een of twee jaargangen doorgenomen op interessante artikelen – met het idee: wat was er toen anders, en wat is eigenlijk niet veranderd? Ik vind dat maar heel moeilijk samen te vatten – ook al kopieer je nog zoveel, wat is de rode draad? Ik concentreer me nu maar even op die heerlijke archiefvondst, het 0-nummer. Dat kwam in december 1999 uit, op de vooravond van de millenniumwisseling.

Op de voorpagina staat een redactioneel van de uitgever, en ik citeer: “Het blad wordt vooreerst bij omstreeks 7000 gereformeerde en hervormde gemeenteleden gratis bezorgd” – een verbazingwekkend grote oplage. Het blad zou niet gratis blijven, en het abonneebestand is in de loop der jaren flink geslonken, tot ongeveer 700 nu. Wat dat betreft mooi, dat het blad vanaf 1 januari voor alle kerkleden weer gratis zal zijn! Ds. Ynte de Groot schrijft een introductie tot het blad, getiteld: ‘Een stem in de stad’. Ik citeer: “De toekomstige Samen op Weg Gemeente in Groningen heeft daarmee een officieel eigen kerkblad […] Het is een belangrijke stap voor de stedelijke Samen op Weg kerken die bezig zijn één veelkleurige gemeente te vormen. Maar ook voor de stad kan het blad van betekenis zijn.”

Het is bijzonder intrigerend om te zien hoe dat Samen op Weg in het blad gestalte krijgt. In een artikel ‘Diaconie in stad – De Centrale Diaconie van Groningen?’ wordt omstandig uitgelegd dat sommige wijken nog niet een SoW-federatie kennen, en dat betekent dat daar nog een hervormde diaconie en een gereformeerde diaconie naast elkaar bestaan (die gelukkig wel samenwerkten). Dat bracht met zich mee “dat in deze rubriek voortaan liefst drie soorten nieuws aan bod komen: puur hervormd nieuws, puur gereformeerd nieuws en SoW-nieuws. Het aardige is dat de lezer als het goed is niet meer zal merken wat nu typisch hervormd of gereformeerd of juist SoW-nieuws is.” En dan gaat het artikel verder: er is misschien verschil in dogmatiek en liturgie, de nestgeur – maar dat je in diaconaal opzicht eigenlijk geen verschillen ziet. Het begin van de centrale diaconie in stad.

Verder in dit blad een uitgebreid interview met Mgr. Eijk – dat soort interviews doen we nog steeds, ook buiten onze eigen kerk – zie in vorig nummer het interview met Victor Maagd, de nieuwe pastoor van de Jozefkathedraal. En wat al járen hetzelfde gebleven is: de achterkant van het blad. De Collecten, de Vierwijzer, de Kerkganger (Na de dienst…) en het overzicht van kerkdiensten. Dat gaf me toch een vertrouwd gevoel.

Wat nog steeds onze aandacht heeft: vluchtelingen, en de verlegenheid van de maatschappij en de kerk. Op de diaconale pagina een uitgebreid artikel over de oprichting van de Werkgroep Vluchtelingen in Groningen-Zuid. ‘De kerk heeft hier een taak, maar hoe of wat?’ Binnenkort, als die Bed-Bad-Broodregeling door onze asielminister om zeep geholpen is, zullen we opnieuw ons deze vraag moeten stellen.

Vijfentwintig jaar Kerk in Stad – er is veel veranderd in kerk en maatschappij, kerken gefuseerd of verdwenen – maar de formule van Kerk in Stad staat nog steeds – als een (gods)huis.

 

Cover nummer 18

Editie 18 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief