Een droom krijgt vorm: inrichting buurttuin De Fontein van start

Het begon met een oproepje in de Fonteinkrant, ergens in 2022, voor uitbreiding van de tuingroep. Een aantal wijkbewoners sloot zich aan en een droom werd geboren: zou het niet mooi zijn om het grasveld en de perkjes naast buurtkerk De Fontein om te vormen tot een prachtige buurttuin? Een rust- en ontmoetingsplek voor bezoekers van de kerk, huisarts en patiënten, Pieterpadlopers, schoolkinderen en toevallige passanten. Een tuin die gastvrij is voor mensen, maar ook schuilplekken en voedsel biedt aan bijen, vlinders, egels en vogels.

Els Struiving, wijkbewoner en vrijwilliger bij de tuingroep van buurtkerk De Fontein
Extra - Buurttuin9 - Tuingroep
De tuingroep

Eind vorig jaar werd duidelijk dat er voldoende budget was verworven om te kunnen starten met de realisering van die droom. Dit voorjaar werd het wandelpad aangelegd en kwam ecohovenier Antonie van Antonie’s Eco Tuinen helpen met grondverzet en het voorbereiden van borders.

Maar het meeste werk werd verzet door de tuingroep van De Fontein: het pad werd uitgezet, bestaande borders leeggeruimd om plek te maken, dahliaknollen uitgegraven en veilig opgeborgen voor herplanting, houtsnippers gehaald en fruitboompjes verplaatst naar een betere standplaats. Nu dat voorbereidende werk is gedaan, is het tijd voor misschien wel de mooiste fase: het maken en uitvoeren van het plantontwerp en inzaaien van de borders.

Extra - Buurttuin9 - Pad
Een gloednieuw pad

Groene vingers en gezelligheid
Heb je groene vingers of vind je het gewoon gezellig om af en toe mee te helpen? Dan ben je van harte welkom op de vaste tuindagen van de tuingroep: elke dinsdag vanaf half tien zijn we present, tenzij het stortregent. Gereedschap is aanwezig, voor de koffie wordt gezorgd.

 

Korte terugblik, tijdlijn en verloop fondsaanvragen

2022, najaar       Oproep voor vrijwilligers in onder andere de Fonteinkrant
2022, november Uitbreiding van de tuingroep, een droom wordt geboren
2023, januari      Inventarisatie van wensen, ideeën en eerste schetsen
2023, april Onderverdeling van taken, vorming subgroepen, uitwerking van een eerste ontwerp (zie afbeelding), projectplan en begroting voor het aanschrijven van fondsen en buurtraden
2023, juni          Indienen van aanvragen bij diverse partijen: Oranjefonds, Postcode Loterij Buurtfonds, Loket Leefbaarheid, Univé Buurtfonds, ANWB, Wijkraad Paddepoel en Wijkplatform 
2023, juli Bijeenkomsten met de ‘Plantendroomgroep’ en voorbereiding van de grond met onder andere de kartonmethode
2023, augustus Instellen vaste tuinwerkdag: elke dinsdag vanaf 9:30 uur
2023, september De eerste afwijzingen (Oranjefonds, Postcode Loterij Buurtfonds) en toezeggingen komen binnen
2023, 21 oktober De Groene Wijksafari: de tuingroep van De Fontein ontvangt bezoekers en samen planten we bollen bij het kerkgebouw (zie foto)
2024, maart Het pad is aangelegd en de verdere grondwerkzaamheden zijn gestart (foto)
2024, april         Samen met de Najaarsmarkt-commissie van De Fontein plannen smeden voor een Herfstfair met feestelijke opening van de tuin op zaterdag 28 september (Burendag)

 

Extra - Buurttuin9 - Ontwerp.PNG
Ontwerptekening voor de nieuwe tuin door Froukje Walstra | adviesbureau Earth garDEN (ook lid van de tuingroep)
Voorkant nummer 9.JPG

Editie 9 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief