Elia en de raven

In de middeleeuwse kerk van Zweeloo, een dorpje tussen Beilen en Emmen, staat een bijzondere houten preekstoel uit het jaar 1702. Het is de enige kansel in een Drentse kerk waarop bijbelse verhalen staan afgebeeld: Op alle vijf kanten van de preekstoel zit een eikenhouten paneeltje met zo’n afbeelding. Vandaag gaat het over het eerste paneel.

 

Tonko Ufkes
Extra - Zweeloo9 - 1 Elia en de raven
Elia en de raven. Bijschrift: Foto’s: Jan Bos

1 Koningen 17:1-7 / Lucas 12:24

Op het eerste paneeltje – bevestigd aan de deur van de kansel van Zweeloo – staat een bekende voorstelling: een man zit klaar om twee grote vogels te ontvangen. Het is de profeet Elia en twee raven komen aangevlogen om hem eten te brengen. Opnieuw is de raaf belangrijk in een bijbelverhaal; na het verhaal van Noach en de ark duikt deze donkere vogel opnieuw op om Elia brood en vlees te brengen. Elke ochtend en elke avond komen de donkere vogels dat brengen, want van de vroege ochtend tot de late avond wordt voor Elia, wordt voor deze mens gezorgd. Brood en vlees, als een echo van het woestijnvoedsel van het oude volk, onderweg naar het beloofde land.

Elia moest vluchten, niet voor een grote watervloed of voor de farao uit het land Egypte, nee, hij moest vluchten voor koning Achab. Elia moest vluchten omdat er als straf juist geen water was en hij vluchtte naar de andere kant van de rivier de Jordaan: buiten het beloofde land moet hij wachten op betere tijden.

Net als bij Noach is de raaf een vogel van de HEER en ergens wijst dit verhaal vooruit naar de bekende woorden van Jezus: “Kijk naar de raven: ze zaaien niet en oogsten niet, ze hebben geen voorraadkamer en geen schuur, het is God die ze voedt. Hoeveel meer zijn jullie niet waard dan de vogels!”

De raaf is steeds de vogel van de hoop, van het vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt. In het verhaal van Elia en de raven brengen de zwarte vogels trouw het brood en het vlees, net zo lang als het nodig is, tot het moment dat Elia naar een andere plaats gaat omdat het water in de beek Kirit opraakt.

Het verhaal over het dagelijks brood, over het feit dat de HEER daarvoor zorgt, stopt hier niet. Het verhaal van Elia wordt vervolgd in het verhaal rond Elia en de weduwe in Sarefat; wellicht is het verhaal over een zorgende HEER nog altijd niet gestopt.

Op het eerste paneeltje van de kansel van Zweeloo komen beide vogels aangevlogen met brood en vlees in de snavel; het worden twee engelen, gestuurd door de HEER.

Voorkant nummer 9.JPG

Editie 9 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief