Geen 1 aprilgrap
Koos Meisner, initiatiefgroep Groen Geloven van De Bron
Column7

“Net drie maanden onderweg in 2024, maar als iedereen zou leven zoals in Nederland zouden alle grondstoffen voor dit jaar al ‘op’ zijn.” (NOS Nieuws)

Het is als ik dit schrijf 1 april, maar de Nederlandse ‘Overshoot Day’ is bepaald geen 1 aprilgrap. De ‘Overshoot Day’ was, toen men dit in 1971 op wereldschaal ging meten, nog half december, maar vorig jaar werd het 25 juli. Om die dag weer naar achter te schuiven is het nodig het klimaatakkoord te halen, maar ook emissievrij vervoer, een plantaardig dieet en een ‘circulaire’ (hergebruik) economie helpen. Moet je die spreekwoordelijke Nederlandse gehaktbal dan laten staan, zoals Nederlands momenteel populairste politicus beweert? Welnee, matigen helpt, en dan kom je vast niets tekort. Zo kenden we in 1971 nauwelijks vegetariërs, maar at een Nederlander een vierde van de vleeshoeveelheid van nu. Toch hadden we geen honger!

‘Genoeg is genoeg’ was dan ook de titel van de derde ‘Op het Spel-lezing’ van Matthias Olthaar, begin maart in de Nieuwe Kerk. Hij had het over hoop tijdens een klimaatcrisis, over lichtpunten te midden van donkere wolken die zich samenpakken aan de horizon. Hij had het over een handelingsperspectief voor ons. Olthaar gaat uit van een samenleving waarin economische groei niet voorop staat.

Sommige van zijn zinnen blijven hangen. Zinnen vrij vertaald als:
‘Steeds meer betekent steeds meer geluk’ is het idee, maar ‘steeds meer en toch niet gelukkig’ blijkt vaak de realiteit.
Als je nooit genoeg denkt te hebben, kom je nooit tot rust.
Een mens heeft het nodig om nodig te zijn.
Leegte vullen we op met consumptie.

Het is een van de lezingen op weg naar ‘Op het spel’, zeven voorstellingen rond het thema klimaat waar wij als initiatiefgroep Groen Geloven ook iets mee willen. Trouwens, Olthaar merkte op “de grootste vervuiler momenteel is het eten dat wij op de wereld gewoon weggooien.” Vandaar dat wij voorstellen elke week of desnoods elke veertien dagen een ‘kliekjesdag’ in te voeren. Gooi geen eten weg, vries het restje in en eet op kliekjesdag die koelkast leeg!

 

Voorkant nummer 7.JPG

Editie 7 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief