Het fenomeen Kerkblad

Bij het vieren van het vijfentwintigjarig jubileum van Kerk in Stad, kwamen bij de redactie ook de gedachte en vraag op: Wat is een kerkblad? Valt daar wat over te melden in theologisch opzicht?

Henk Binnekamp
5 - Het fenomeen Kerkblad18 - 2
Beeld: Petra Elzes

Laten we ervan uitgaan dat een kerkblad van een bepaalde gemeente ten eerste voor de eigen betrokkenen is bedoeld. Daarnaast is een kerkblad ook een schrijven dat wordt rondgestuurd naar zuster- en broedergemeenten, en profileert zich tegenwoordig meer en meer als een blad dat inspirerend kan zijn voor randkerkelijken of religieus geïnteresseerden.

Met name het punt dat een kerkblad, met haar meditaties en (theologische) artikelen en berichten van wel en wee, rondgestuurd wordt naar andere gemeenten, doet mij denken aan de brieven in het Nieuwe Testament. Want naast dat brieven soms diep theologische en mystieke inhoud hebben, waren de brieven ook middelen om van elkaars wel en wee op de hoogte te worden gehouden. De brieven werden ten overstaan van heel de gemeente voorgelezen. Er werden conflicten in besproken, kerkelijke vraagstukken opgelost, lief en leed gedeeld, aansporingen gegeven. Als redactie ontvangen wij ook kerkbladen van andere gemeentes en wij zenden Kerk in Stad ook weer door.

Maar deze functie gaat ook nog steeds op voor lezers binnen de Protestantse Gemeente Groningen: Ik meen mij te herinneren dat de wijkberichten in Kerk in Stad altijd erg worden gewaardeerd, vooral de wijkberichten van de wijken en vierplekken waar men zelf niet direct op betrokken is. Kenmerkend – ik zou hier willen wijzen op het feit dat zo’n perspectief op het kerkblad vooral een binnenkerkelijke functie oplevert.

Na wat gezocht te hebben op het internet over kerkbladen kom ik een artikel tegen op de website van de Protestantse Kerk. Daarin worden een aantal tips en aanbevelingen gegeven voor het kerkblad. Een communicatieadviseur is aan het woord. En wat blijkt uit haar woorden: het kerkblad wordt vandaag de dag gezien als een kernuiting van de missie van de kerk. In de tips die gegeven worden blijkt een grote nadruk te liggen op aantrekkelijkheid van het blad, aandacht hebben voor fotografie en tekst/beeldverhoudingen, opmaak. Waarbij er expliciet ook vermeld staat dat men zich zou moeten inleven in een randkerkelijke, om voor hem of haar het blad interessant te maken. Het gaat hier om bepaalde communicatiestrategieën om het kerkblad aantrekkelijk te maken: iets moet in de markt gezet worden. Ergens rijst bij mij de vraag dan: Spreken we dan nog van een kerkblad, of is het meer een kerkmagazine? Of hebben we het toch over één en hetzelfde? Duidelijk is dat het kerkblad vandaag de dag veel meer de blik naar buiten heeft gericht. Ook Kerk in Stad is een blad dat de blikken naar buiten richt: denk alleen al aan de rubriek ‘Kerk en Samenleving’.

Het blijft een vraag voor ons als redactie: is een kerkblad, is Kerk in Stad een uiting van de missie van de kerk? Maar die vraag is ook gericht aan de kerk: want wat is de kernuiting van de missie van de kerk? En dan komen we weer terug bij die brieven uit het Nieuwe Testament: want ook daar werd er geschreven, gedacht en gediscussieerd over de vraag hoe we Christus verstaan als gemeenschap in de wereld. Vragen waar we de komende 25 jaar nog genoeg over kunnen schrijven in het kerkblad.

Cover nummer 18

Editie 18 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief