Interview met nieuwe pionier Arie-Pieter Schep
Vanaf 1 januari 2021 is Arie-Pieter Schep officieel aangesteld als pionier van de pioniersgroep Overstag in Lewenborg. Wie is Arie-Pieter en wat is dat: pionier zijn?
Ria van Dijk-Hilberts
Arie-Pieter is geboren in 1993 en opgegroeid in het Groene Hart van Nederland, in Bergambacht. Hij is daar geworden wat hij is: een ‘buitenmens’. Altijd op de fiets door weer en wind naar school en veel buitenspelen. Hij houdt van techniek: hij had een parttimebaan bij een bedrijf dat machines maakt voor de betonstaalconstructie en deed daar het computergestuurde werk. Even heeft hij nog overwogen daar verder in te gaan, maar hij heeft uiteindelijk gekozen voor een studie theologie. Hij koos voor het sfeervolle Groningen waar de kwaliteit van het onderwijs hem onder andere aansprak. Naast theologie heeft hij ook diverse colleges psychologie en filosofie gevolgd.
De eerste jaren ging hij regelmatig naar ‘huis’, ook vanwege zijn werk in de metaal. Toen hij via de studentenvereniging Yir’at ’Adonay zijn vrouw Eline ontmoette, werd dit anders! In 2017 zijn ze getrouwd en in 2020 is hun zoon Clemens geboren.
Waarom geen gemeentepredikant en wel pionier?
“Ja... ik heb de hele opleiding afgerond, ga ook wel voor in diverse kerkdiensten, maar ik wil over de muren van de kerk heen kijken en vanuit de kerk duidelijk aanwezig zijn in de maatschappij. Daarbij wil ik ook graag praktisch bezig zijn. Pionieren in Lewenborg trok mij daarom erg aan. Van Mark de Jager, een studiegenoot, hoorde ik hoe hij bezig was geweest met een team om een pioniersplek in Lewenborg op te zetten. Toen er een vacature kwam, wilde ik daar graag mee verder gaan.”
Kun je in het kort weergeven wat een pioniersplek is?
“Eigenlijk is het een nieuwe vorm van kerk-zijn. Bij veel mensen is er een vooroordeel bij het begrip ‘kerk’ waardoor ze op afstand willen blijven; ze hebben er een bepaald beeld bij dat niet altijd positief is. Een nieuwe plek in de wijk is nog niet belast met deze vooroordelen, en dat kan ervoor zorgen dat er bij mensen deuren opengaan om het Evangelie te ontdekken. Wij, als team, proberen vanuit de hoop in het Evangelie te ontdekken hoe we de Liefde van God zichtbaar kunnen maken in de wijk. Een beweging vanuit God naar de wereld, naar de mens waarin wij mogen meebewegen. Wij hopen dat wijkbewoners die elkaar weten te vinden bij allerlei activiteiten en gebeurtenissen elkaar ook weten te vinden rondom het Evangelie.”
Hoe ga jij dat, als leider van het team, aanpakken – wat zijn je plannen?
“Onder leiding van Mark de Jager is er een eerste opzet gemaakt. Daar ga ik mee verder terwijl ik ook kennismaak met verschillende instanties, zoals het Dok en de oude Bieb, en het pioniersteam van Overstag. Overstag – de naam van de pioniersplek – betekent trouwens: onder invloed van de wind van richting veranderen. Zo kan het ook gaan in ontmoetingen met anderen en met God, dat je van denkrichting wordt veranderd. Door alle maatregelen kon van de geplande activiteiten tot nu toe alleen de sport-community goed starten. Daar is inmiddels een groep jongeren erg enthousiast over en actief bij betrokken. Verder kijken we nu naar corona-proof activiteiten.”
Wat is jouw droom?
"Mijn verlangen is dat er een gemeenschap ontstaat die heel divers is, waar mensen naar elkaar omzien en daardoor bloei in hun eigen leven ervaren; de hoop van het Evangelie. Die hoop kan praktisch zijn (iemand die je opzoekt in eenzaamheid e.d.) en meer geestelijk – dat je een bepaald perspectief in het leven krijgt. En het mooiste verhaal in de Bijbel? Dat is voor mij het verhaal van de Opstanding van Jezus, hoe bizar dat ook mag klinken, maar het leven houdt niet op bij de dood, de dood is niet het einddoel. Het leven is het doel en dat zie je in heel veel Bijbelse verhalen terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de doortocht door de Rode Zee: het leven in Egypte zou uitlopen op de dood, maar Mozes gaat met zijn volk op weg naar een nieuw leven. Er wordt een nieuw perspectief geboden, een nieuw uitzicht. Daar wil ik graag bij helpen: om vanuit het Evangelie perspectief voor het leven te zoeken.
“Ik vind de ‘Le Roy-gebieden’ in Lewenborg heel bijzonder en symbolisch: daar zie je dat de natuur de tijd moet hebben om uit te groeien tot dat waar het voor bestemd is. Dat geldt ook voor Overstag: de tijd en de Geest zullen leren wat er gebeurt.”
De gemeente Damsterboord heeft een financiële garantie gegeven voor drie jaar en vanuit die gemeente ben jij aangesteld als pionier. Hoe kijk jij aan tegen die samenwerking?
“Ik hoop op een goede samenwerking en dat wij voor elkaar een spiegel kunnen zijn. Als team staan we voor de uitdaging om de komende drie jaar andere financiële bronnen aan te boren voor de toekomst van Overstag. Dat betekent alle hens aan dek!”
Je wilt ook graag wonen in Lewenborg?
“Ja, ik vind het belangrijk om mijn leven te delen met de bewoners in deze wijk en binnenkort hoop ik dan ook met mijn gezin naar de wijk te verhuizen. Je doet dan bij dezelfde winkel de boodschappen, kunt gemakkelijk door de wijk wandelen en een praatje maken met andere Lewenborgers. De wijk heeft veel rustige straatjes met genoeg mogelijkheden voor kinderen om vrij te spelen, dat zien wij helemaal zitten voor onze Clemens!”
Heeft u ideeën of wilt u doorpraten over “Overstag”? Mail dan naar: arie-pieterschep@live.nl