Kerk in Stad begon als blad van de wijkgemeenten die de Protestantse Gemeente Groningen en de Protestantse Gemeente Damsterboord zouden gaan vormen. In de loop der tijd sloten meer geloofsgemeenschappen zich aan en ontstonden ook meer vierplekken. ‘Ons’ deel van het kerkelijk landschap ziet er inmiddels heel anders uit dan in 1999. Kijk maar.
Protestantse Gemeente Damsterboord
Tegen Lewenborg aangeplakt ligt Noorddijk, waar in de Stefanuskerk de gemeente Damsterboord samenkomt. De gemeente is zeer betrokken bij kwetsbare groepen uit de buurt, zoals mensen met een verstandelijke beperking en ouderen. Samenwerking is er met de rooms-katholieke Walfriedparochie en in pioniersplek Overstag.
Protestantse wijkgemeente De Bron
De Bron ontstond tegelijk met de wijk Beijum en bedient ook protestanten in de Hunze en Van Starkenborgh. De gemeenschap was altijd al een beetje oecumenisch en richt zich op de verbinding met de wijken door onder meer een Kidsclub en het Stiltecentrum.
Protestantse wijkgemeente De Fontein
Voorheen een ‘gewone wijkgemeente’, nu hard aan het pionieren met de Buurtkerk in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. In het kerkgebouw zetelt ook een huisarts en rondom komt een prachtige Buurttuin tot bloei. De Fontein stelt haar gebouw open voor maatschappelijke initiatieven uit de wijken en brengt geloof en pastoraat juist mee vanuit de kerkzaal de wijken in.
Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk timmert sociaal betrokken aan de weg aan de noordkant van de binnenstad en werkt zoveel mogelijk samen met mensen en initiatieven in de wijken rondom. Bijvoorbeeld in grootscheepse vernieuwende projecten zoals theatervoorstelling Op het Spel en door de mogelijkheid van een maatschappelijke leefgemeenschap te onderzoeken.
Protestantse wijkgemeente Groningen-Zuid
De meest recente kerkfusie was die van De Ark en de Immanuelkerk tot Groningen-Zuid. Dit is de grootste wijkgemeente van de PGG, die houdt van kleur en creativiteit. Activiteiten zijn er vaak met en voor de wijken in het zuiden van de Stad: Pleinsoep, Kledingruil en de expositie Waardevol Zuid bijvoorbeeld.
Protestantse wijkgemeente Martinikerk
De bekendste kerk van Groningen, waar een gemeente samenkomt met een orthodoxe inslag en vol liefde voor Stad. Gemeenteleden komen uit Stad én Ommeland en willen zich in navolging van Christus inzetten voor elkaar en de maatschappij.
Oecumenische Vieringen Groningen
Beter bekend als de Peper! Een levendige oecumenische gemeenschap van vrijzinnig signatuur, waarin leden en bezoekers grote bijdragen aan de vieringen leveren. Elke viering heeft een thema, bijvoorbeeld rond een maatschappelijk vraagstuk, kunst of zingevingsvraag.
Het Pand
Vanuit de wijkgemeente Martinikerk ontstond al in 1988 missionair-diaconaal centrum Het Pand in de Korrewegwijk, mede gedragen door de Tehuisgemeente (NGK). Met laagdrempelige vieringen op zondag, maar ook de wereld aan activiteiten op elke dag van de week – voor buurtkinderen en hun ouders, tieners, internationale studenten en ook voor volwassenen.
Spoor van Licht
Bij Spoor van Licht wordt het winkelpubliek op donderdagavond een keer in de maand uitgenodigd om een kaarsje aan te steken in de middeleeuwse Martinikerk. Bij kaarslicht, met muziek en stilte, kun je bidden, bezinnen of met een pastor praten.
Schoonheid met een Ziel
Elke zondag om 17:00 uur, beurtelings in de Nieuwe Kerk en Martinikerk: vieren op een bijzondere manier met Cantatediensten, Psalmenvespers, Evensongs, Kunstvespers en Gregoriaanse vespers.
Evangelisch-Lutherse Gemeente Groningen
De hartelijke lutherse gemeente wil in woord en sacrament uitdrukking geven aan de vreugdevolle en troostende aanwezigheid van God in onze wereld. Dat gebeurt in de vorm van de wekelijkse eredienst, maar ook in tal van andere activiteiten. Bijzondere diensten zijn Cantatediensten, Duitstalige diensten en de kinderdiensten.
Martinidiensten
Begonnen als studentenvieringen, nu voor ‘Student en Stadjer’. De vieringen zijn oecumenisch, met een eigen profiel en elke zondag het delen van brood en wijn. De gemeenschap wil verbinding leggen tussen geloof, eigentijdse cultuur en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Waalse Kerk (Pelstergasthuis)
De Waalse Kerk Groningen is een kleine gemeente die elke twee weken op zondagochtend samenkomt in het Pelstergasthuis. De diensten die dan worden gehouden zijn Franstalig, terwijl de voertaal daar omheen het Nederlands is. Deze gemeenschap heeft haar oorsprong in de uit Frankrijk gevluchte (protestantse) Hugenoten, hoewel nu lang niet alle gemeenteleden meer nakomelingen van Hugenoten zijn.
Dovenpastoraat
Het Interkerkelijk Dovenpastoraat in Groningen – breder dan de stad – draagt zorg voor dove mensen met onder meer bezoekwerk, bijbelkringen en diensten in Nederlandse Gebarentaal: een gecombineerde kerkdienst met een horende gemeente, of een kerkdienst volledig vanuit de dove taal en cultuur.
GSp
Het GSp studentenplatform voor Levensbeschouwing heeft haar huis aan Kraneweg 33: een huiskamer voor studenten in de stad. De eetgroep op de dinsdagavond vormt de kern: Maaltijd & Meer. Daarnaast zijn er groepen rond rouw: Good Mourning. En er worden retraites georganiseerd, onder andere op Schiermonnikoog. Ook kun je altijd terecht voor een persoonlijk gesprek.
Stadsklooster
Het Stadsklooster (met samenkomsten in de Lutherse Kerk) biedt een ontmoetingsplek vol rust en bezinning aan, met wekelijks een vesper en een ochtendgebed en nog veel meer activiteiten geïnspireerd op de eeuwenoude kloostertraditie.
Straatpastoraat de Open Hof
Straatpastoraat de Open Hof wil dak- en thuisloze mensen op verhaal laten komen. Dat gebeurt door te luisteren, in vieringen, kloosterreizen, waardige uitvaarten en heel veel gesprekken.
Diaconie in Stad
Strikt genomen is dit gezamenlijke project van de wijkdiaconieën geen vierplek. Dat maakt het niet minder ‘kerk’. Diaconie betekent dienen en mensen dienen, dat is de opdracht van de kerk. DiS of ‘dis’ staat ook voor de tafel waaraan mensen elkaar ontmoeten en samen gaan werken. DiS sluit aan bij wat er al gebeurt in wijken om door een netwerk van letterlijke en figuurlijke tafels dienend aanwezig te zijn. Zo organiseerde DiS een tafel om open en kwetsbaar het gesprek rondom Palestina aan te gaan.
Overstag
Overstag is vanaf 2020 als officiële pioniersplek van start gegaan. Deze pioniersplek is opgestart in verbinding met de Protestantse Gemeente Damsterboord in Lewenborg en wordt gedragen door enthousiaste leden uit verschillende kerken in Groningen die samen het pioniersteam vormen. Samen met wijkbewoners en geïnspireerd door het leven en de boodschap van Jezus willen bijdragen aan de bloei van de wijk, waarin Lewenborgers met elkaar optrekken en het goed met elkaar hebben, een plek voor en door de wijk. Dit krijgt bijvoorbeeld uiting in de ‘sportcommunity’ voor kinderen, vieringen van ‘Samen ontdekken!’ en een gesprekskring in de flat Kraaiennest.
Samen Jong
Samen Jong is een startende geloofsgemeenschap in Groningen die zich richt op de jonge generaties, gezinnen, studenten en zoekers. Sinds december 2023 vindt op elke eerste zondag van de maand wordt een viering plaats in buurtcentrum Sonde 2000 in Paddepoel. Geïnspireerd door de zes kernwaarden van de ‘Samen Jong’-beweging wil deze plek een geloofsgemeenschap zijn voor alle generaties.
Mosterd
Mosterd is een initiatief voor twintigers en dertigers en wordt gesteund vanuit de Protestantse Gemeente Groningen en de diaconie. Mosterd is een creatieve plek voor onverwachte ontmoetingen, waar wordt gezocht naar verbinding door samen te eten, maken, delen en experimenteren. Mosterd organiseert workshops en minifestivals. Om de week schuift men op woensdag onder de noemer ‘Mosterd na de maaltijd’ aan bij Salmagundi’s voor lekker eten en mooie gesprekken.
En verder nog…
Je vindt in het kerkdienstenrooster ook de diensten van de Remonstrantse Gemeente en Doopsgezinde Gemeente, denominaties met hun eigen unieke geschiedenis en dus hun eigen kerkelijke kleur. Protestantse Gemeente Hoogkerk en Hervormde Gemeente Dorkwerd zijn daar ook te vinden, en natuurlijk de diensten in de zorginstellingen zoals die van ZINN Zorg en in Veldspaat en de Maartenshof. In de ziekenhuizen – Martini Ziekenhuis en UMCG – werken geestelijke verzorgers in het ziekenhuispastoraat. En dan hebben we het nog niet eens over de andere vierplekken: van de Nederlandse Gereformeerde Kerk, Christelijk Gereformeerde Kerk, rooms-katholieke parochies, evangelische en baptistengemeenten en migrantenkerken, en ga zo maar door. Met vele daarvan ontstaat langzamerhand – lokaal of bij projecten – meer samenwerking. Kerkelijk Groningen ziet er anders uit dan vijfentwintig jaar geleden: we moeten wel, en we willen ook.