Hoe ver leg jij de lat?

Uitgedaagd door de titel van deze Nacht van de Levensbeschouwing vonden zeker vijfhonderd mensen, voornamelijk studenten, de weg naar de Martinikerk op donderdag 17 oktober. Zou het gaan om zo ambitieus mogelijk te zijn in je (studenten)leven, of zou het accent liggen op je lat verleggen, andere dingen te doen dan je voorheen deed? Of stelt het vragen bij de almaar hogere latten die gelegd worden, door jezelf en door anderen?

Jasja Nottelman
Kerk en Samenleving20 - JN
Foto: Jasja Nottelman

Iris de Wit opende de avond met een persoonlijk gedachte waarin de lat en het verleggen indringend naar voren kwam. De keuze voor het hoofdprogramma was interessant: twee mensen die in hun leven de lat ver leggen en hebben verlegd. Dai Carter, bekend van Kamp Van Koningsbrugge en verschillende boeken, en Edith Bosch, voormalig judoka en winnares van verschillende olympische medailles. In 2013 deed ze mee aan Expeditie Robinson en won de finale.

Berend Roorda (ook voormalig judoka) en voorzitter van de Raad van Toezicht van de SKLO interviewde beide gasten. Er ontstond een gesprek over hoe ze als kinderen waren opgegroeid, wat ze mee hadden gekregen van huis uit en hoe dat bepalend is geweest voor hun verdere keuzes in het leven.

Teamspirit
Het verhaal van Dai Carter maakte indruk door wat hij vertelde over zijn vrij instabiele jeugd waarbij hij ook andere afslagen had kunnen nemen. Zijn keuze om commando te worden, wat hij daar heeft geleerd aan onder andere uithoudingsvermogen en teamspirit, heeft hem veel gebracht. In Kamp Van Koningsbrugge en in zijn boeken zie je veel dingen terug die hij nu ook graag doorgeeft aan anderen. Opvallend was dat hij ook veel geleerd heeft van het boeddhisme. Er werd niet erg op doorgevraagd, nu bleef het bij de waarde van meditatie, maar daar hadden we wel wat meer over willen horen.

Bitch Bosch
Edith Bosch heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door een strenge opvoeding en daardoor zichzelf ook hard te hebben aangepakt kreeg ze in haar sportcarrière al gauw de bijnaam Bitch Bosch. “Ik was echt geen leuk mens.” Op een gegeven moment kon ze niet meer de lat nog hoger en verder leggen en doorbrak ze die cyclus. Die inzichten gebruikt ze nu als motivational coach om anderen te begeleiden op het gebied van gedragsverandering, mentale fitheid en persoonlijk leiderschap.

Spiegelen
De eerlijke verhalen van zowel Dai als Edith maakten het voor studenten (en de ouderen met levenservaring) herkenbaar: niet te ver van je bed, je kon je goed spiegelen aan thema’s als perfectionisme, maar ook eenzaamheid, je niet op je plek voelen en uiteindelijk blij zijn met hoe het leven gelopen is.

Ontdek de lat & cabaret
De workshops na de pauze gaven verdieping aan een paar thema’s. Els van Dijk, onderwijskundige en voormalig directeur van de Evangelische Hogeschool, nam de deelnemers mee op een verkenningstocht naar betekenis en zingeving: Ontdek de lat.

Er was een indrukwekkende cabaretvoorstelling van Christiaan Jelsma over de levensveranderende komst van zijn zoontje, die het syndroom van Down heeft. En Anne van Lammeren, psychiater, gaf een workshop over mentale gezondheid en hoe die te blijven onderhouden.

Er werd veel nagepraat over de thema’s: het was een mooi Avondje Zingeving!

 

Cover nummer 20

Editie 20 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief