“Ik wist niets van het uitgeven van een tijdschrift”
We blikken even terug
Frits Tromp

Antje van der Tak
Nog maar een half jaar was Antje van der Tak in Nederland, toen ze in 2007 eindredactrice werd van Kerk in Stad. “Het was mijn eerste baantje in Nederland,” herinnert de geboren Duitse zich. Ze vond het heel spannend om deze taak op zich te nemen. “Zo kort in Nederland, en dan al gelijk bezig met taal en met uitgeven.”

Gelukkig werd Antje in haar jaren bijgestaan en gecoacht door Pieter Bootsma. “Van hem heb ik veel geleerd. Maar ik heb ook veel ervaring opgedaan in het maken van een blad.”

Kerk in Stad was in Antjes tijd een ‘echte’ krant, met een full colour voorkant. Toen Kerk in Stad 12,5 jaar bestond, werd onder meer een feestelijke bijeenkomst gehouden. “In De Fontein kwamen alle betrokkenen samen. Er speelde een pianokwartet. Een feestelijk nummer van de Kerk in Stad werd toen overhandigd aan het bestuur.”

Antje hoopt dat Kerk in Stad een verbindende rol speelt bij de kerken in de stad Groningen. Dat de wijkgemeenten veel meer samenwerken. “We moeten echt kerk in de stad zijn, een rol spelen in de samenleving.”

6-7 - 25 jaar Kerk in Stad18 - Antje
Antje van der Tak

Tineke van Stempvoort-Veenstra
Tussen 2008 en 2014 was Tineke van Stempvoort-Veenstra voorzitter van het bestuur van Kerk in Stad. “Ik vond het heel spannend om te doen,” herinnert Tineke zich. “Het blad bestond al een kleine tien jaar (sinds 1999), toen ik begon. In die tijd werd het blad gestart vanuit de toenmalige Samen op Weg-gemeente. We hebben veel tijd gestopt in het nieuwe blad.”

Het was ook een spannende tijd. “Ik wist niets van het uitgeven van een tijdschrift. Ik heb veel geleerd van die tijd, onder meer door de contacten met meneer Kooistra, indertijd directeur van het Friesch Dagblad, hij was Kerk in Stad toegedaan.”

Het waren ook mooie tijden, onder meer met de avonden met de wijkcorrespondenten. “We hebben prettige vergaderingen gehad, onder meer met Marieke Laauwen en Cor van der Klauw. Met Kerk in Stad wilden we de verbinding zoeken tussen de verschillende wijkgemeenten. Mijn indruk is dat de samenbinding is gelukt. Daarnaast hadden we regelmatig bijeenkomsten met de redactie van Kerk in Stad.”

Tineke vindt Kerk in Stad het beste kerkblad van Nederland. “Ik wens Kerk in Stad toe dat de topkwaliteit blijft, dat het betrokkenen inspireert om kerk te zijn.”

6-7 - 25 jaar Kerk in Stad18 - Tineke
Tineke van Stempvoort-Veenstra

Mariska Jeuring
Mariska Jeuring was tussen 2010 en 2018 eindredactrice van Kerk in Stad. “Ik volgde Antje van der Tak op in de redactie. Dat kwam op het moment dat ik net een opleiding had afgerond tot tekstschrijver en eindredacteur.”

Mariska reageerde op een vacature in Kerk in Stad voor eindredacteur. “Mijn vader was dominee in Groningen en ik kende daardoor het kerkelijk leven in Groningen wel aardig. Het was daarom een logische stap om te reageren op deze functie.”

In Mariska’s tijd werd een aantal afspraken gemaakt, waaronder over de lengte van de kopij. “We wilden wel alles plaatsen, want de wijkberichten zijn belangrijk voor de wijkgemeente, maar inhoudelijke artikelen zijn voor de auteurs evengoed belangrijk.”

Na acht jaar stopte Mariska. “Je krijgt op een gegeven moment bepaalde thema’s die steeds weer terugkomen. En ik wilde me ook meer focussen op uitgaven op het onderwijsgebied, waar ik nauw bij betrokken ben.”

Mariska hoopt dat Kerk in Stad blijft bestaan. “Al is het via een website en al zijn er nog maar tien mensen die het lezen: de inhoud van het blad blijft de moeite waard om gelezen te worden.”

6-7 - 25 jaar Kerk in Stad18 - Mariska
Mariska Jeuring

Rachel Wardenaar
"Toen ik in 2020 bij de redactie van Kerk in Stad aansloot had ik weinig vertrouwen in mijn kunnen als schrijfster. Ik had het nog maar zelden gedaan en vond wat ik te melden had niet bijster interessant. Tijdens de ruim twee jaar dat ik bij de redactie ben geweest heb ik me enorm kunnen ontwikkelen! Niet alleen kreeg ik ontzettend veel inzicht in mijn eigen kunnen, ik leerde ook hoe leuk het is om diep in het kerkelijk leven van mensen en zelfs van een hele stad te duiken. Door het steeds met de redactie evalueren van nummers en individuele artikelen leerde ik veel over hoe ieder redactielid weer iets unieks van een artikel weet te maken.

“In mijn kerkelijke ontwikkeling als aankomend predikant heeft het lidmaatschap van de redactie me heel veel gebracht, met name het leren kijken naar alle prachtige initiatieven die kerken hebben in deze toch vaak moeilijke tijden! Al met al een zeer leerzame en ook warme periode in mijn leven.”

6-7 - 25 jaar Kerk in Stad18 - Rachel
Rachel Wardenaar
Cover nummer 18

Editie 18 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief