Kansen pakken als ze zich voordoen
Ds. Jasja Nottelman
Stadjer16.JPG
Ivar van der Velde, afgelopen studiejaar externus bij de SKLO

Afgelopen academisch jaar was Ivar van der Velde (19) externus binnen het bestuur van de Studenten Koepel Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO). Zelf was hij nog maar net begonnen aan een studie in Groningen aan de RUG: Midden-Oostenstudies. Hij wil zich graag breed oriënteren en daarbij leek een bestuursfunctie een mooie kans. We spreken elkaar midden in de zomer, in de tuin van het gebouw van de SKLO, aan Kraneweg 33.

Studeren in Groningen, hoe bevalt dat?
“Ik ben in september 2023 begonnen met Midden-Oostenstudies, die vind je bij de faculteit Letteren. Ik heb de studie gekozen om drie redenen: ik wilde Arabisch leren. Bij gebrek aan discipline leek me het beste dat via dit soort onderwijs te doen. Want dan moet je echt wel. Daarnaast leek me een buitenlandstage aantrekkelijk en die wordt binnen deze studie aangeboden. En ten slotte wilde ik graag de internationale wereld leren kennen via een studie en doe ik in Nederland allerlei maatschappelijke en bestuurlijke ervaring op. Toen ik de studie koos, wilde ik graag ambassadeur worden. Maar eens kijken hoe dat uitpakt!”

“Ik heb het jaar gehaald, dus dat is mooi. Het tempo ligt behoorlijk hoog. Je moet heel veel woorden leren en het spreken en lezen is pittig. Er zijn gewoon ook heel veel woorden in het Arabisch. Je hebt ‘wortelletters’ die functioneren als een overkoepelend woord waar weer andere woorden uit voortkomen. Bijvoorbeeld het woord ‘liefde’, dan komen uit diezelfde wortelletters woorden als ‘ring’ of ‘zoen’. De komende tijd ga ik alvast voorbereiden op de komende cursussen, dan zit ik er alvast weer in.”

“Verder hebben we vakken gehad als jodendom, islam, steden in het Midden-Oosten en gerechten in het Midden-Oosten. Gerechten zijn heel belangrijk, het is bijvoorbeeld een middel om mensen bij elkaar te brengen. Rondom een Iraanse stoofpot is er in Amerika zelf een feestdag, om op die manier in de diaspora mensen bekend te maken met de Iraanse cultuur.”

“Ik hoop dat ik van februari tot en met juli 2025 naar Egypte mag, naar Caïro. Maar dan moet ik wel alle Arabische vakken halen dit jaar. En dan leer ik in Caïro via een Nederlands-Vlaams instituut nog meer Arabisch, vooral spreekvaardigheid is dan belangrijk.”

Externus binnen het bestuur van de SKLO, wat heb je zoal gedaan?
“Eerst zou ik penningmeester worden, maar daar heb ik het talent niet echt voor. Toen bleek dat de functie van externus nog openstond en dat heb ik met veel plezier gedaan. Vooral het netwerk opbouwen, vond ik leuk om te doen. Met besturen van studentenverenigingen, met allerlei onderwijsinstellingen, met de gemeente, met andere organisaties en instellingen. Het is mooi om zoveel mensen te leren kennen en allerlei samenwerkingen aan te gaan. Zelf vind ik All Ears een waardevol project van de SKLO waarin verschillende mensen samenwerken.”

“In samenwerking met boekhandel Riemer mocht ik een poëzieavond organiseren met als sprekers Myron Hamming en Pieter Jan Kruizinga. (Dat was een zeer geslaagde avond en tijdens de avond bleek Ivar zelf ook gedichten te maken die hij daar voordroeg Red.). We hebben avonden georganiseerd rondom de interreligieuze dialoog, net na 7 oktober en een paar keer afgelopen mei. Die avonden werden goed bezocht en waren erg interessant.”

In hoeverre heb je je beziggehouden met het mentaal welzijn onder studenten?
“Dat werd een van de speerpunten. We hebben verschillende conferenties bezochten, leuk ook, om dat regelmatig samen met het GSp te doen. Er zijn veel verschillende organisaties die er willen zijn voor studenten met betrekking tot hun welzijn. We hebben contact gemaakt met het Alfa-college en Noorderpoort om te kijken hoe we hierin kunnen samenwerken. Er is onder andere contact gelegd met Vindicat, dat ook zelf een commissie heeft die zich bezighoudt met het welzijn van hun studenten. Ik hoop dat dat volgend jaar doorgezet wordt.”

“Het heeft mijzelf ook aan het denken gezet. Waarom is de drempel zo hoog voor studenten om hulp te zoeken? Ik denk dat er vooral veel schaamte is, dat je niet zo gemakkelijk met een vreemde over deze dingen spreekt. Er is toch wel een taboe op het spreken over je eigen mentale welzijn. En voor mannen lijkt dat dan ook nog wel erger te zijn dan voor vrouwen.”

“Ik lees nu een boek van Jonathan Haidt: The Anxious Generation, oftewel ‘Generatie angststoornis. Wat sociale media met onze kinderen doen’. Hij stelt dat sinds de mobiele telefoon kinderen niet meer aan gewoon spelen toekomen. En dat dat effect heeft op hun zelfvertrouwen, dat je niet goed weet wat je kunt, dat je niet goed kunt omgaan met sociale contacten. Als ik zelf kinderen zou krijgen dan zou ik ze pas als ze twaalf zijn een mobiel geven, en misschien pas vanaf zestien jaar op Instagram laten. Het is in ieder geval echt een spiegel, dat boek.”

Blijf je nog betrokken bij de SKLO?
"Ik denk zeker dat ik het wel ga volgen wat de SKLO verder gaat doen. En af en toe studeren op het pand en mee eten bij Maaltijd & Meer van het GSp op de dinsdagavond vind ik ook gezellig. Ik hoop dat mijn opvolger goed prioriteiten kan stellen, want je kunt je helemaal verliezen in zo’n functie als externus, maar aan de andere kant: je moet ook de kansen pakken als ze zich voordoen.

cover nummer 16

Editie 16 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief