Keiweek 2024

Elke zomer stroomt half augustus de stad vol studenten. Ook dit jaar werden de eerstejaars getrakteerd op wat Groningen te bieden heeft aan studentenleven, aan bijbaantjes en vrijwilligerswerk. Op de verschillende informatiemarkten tijdens de KEI kun je je laten bijpraten over de studenten en studieverenigingen. Op het gebied van sport is de keuze reuze, maar ook als het gaat om muziek en theater kun je als student in Groningen goed terecht.

ds. Jasja Nottelman
Extra - Keiweek16 - 1
Jasja Nottelman op de informatiemarkt voor nieuwe studenten

Zwerfpastor
Vanuit het GSp studentenplatform voor Levensbeschouwing liep ik als ‘zwerfpastor’ rond op de informatiemarkt op maandag. Het is een leuke manier om met studenten kennis te maken en om bekenden na de zomer weer te ontmoeten, vakantieverhalen te horen en op de hoogte te raken van nieuwe plannen voor het komende academisch jaar. Zo trof ik pastoor Arjen Jellema, betrokken bij de rooms-katholieke Studentenparochie Sint Augustinus. Leuk om elkaar weer te zien en na de goede ervaringen van afgelopen jaar ook voor dit seizoen plannen te maken voor uitwisseling en samenwerking.
Binnen de Maaltijd & Meer-groep van het GSp zijn er een aantal studenten die zowel bij de activiteiten van de studentenparochie komen als ook regelmatig aanschuiven bij M&M. Dat leidde afgelopen jaar tot een avond waarbij we Arjen Jellema uitnodigden om een en ander te vertellen over het rooms-katholicisme. Dit jaar zou het mooi zijn om eens een viering bij te wonen.

Extra - Keiweek16 - 2
Stichting Present nodigt mensen uit om uit hun BUBBLEgum te komen

Origineel
Als je langs de verschillende marktkramen loopt, valt op hoe origineel organisaties zijn in het aanprijzen van wat ze te bieden hebben. Dit jaar sprong Stichting Present eruit. Ze hadden een sjoelbak op de kraam en verschillende studenten probeerden of ze de stenen in de hokjes konden krijgen. Daarnaast lag er een grote stapel pakjes bubblegum met de slogan: Kom uit je BUBBELgum. Een mooie aanleiding om in gesprek te gaan over wat Stichting Present doet: praktische klussen door vrijwilligers voor mensen die het niet lukt om dingen te doen: een tuin winterklaar maken, een wandje sausen, een kamer opruimen. Zo stap je uit je bubbel om in contact te komen met mensen die het allemaal niet zo maar ‘voor elkaar’ hebben

Extra - Keiweek16 - 4
De gedichtenworkshop van Pieter Jan Kruizinga in de Martinikerk

Workshop met Pieter Jan Kruizinga
De Studentenkoepel Levensbeschouwelijke Organisaties had donderdag een workshop georganiseerd in de Martinikapel van de Martinikerk. Pieter Jan Kruizinga, dichter, docent en fervent Tiktokker vertelde over het maken van gedichten en hoe dat voor hem met zingeving te maken heeft en niet zelden met religie, al is dat niet altijd expliciet aanwezig in zijn werk. Samen met Egbert Modderman heeft hij een boek gemaakt: Van aangezicht tot aangezicht. Een prachtig boek waarin de schilderijen van Modderman centraal staan en de gedichten van Kruizinga de schilderijen nog weer andere diepte geven.
In de workshop zwoegden we zelf op een sonnet of een ‘Steelgedicht’ om onze dichtaderen te prikkelen.

cover nummer 16

Editie 16 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief