Koste(r)lijke overwegingen (1)
Reinder de Jager, koster
mastro-koffiepercolater-rvs-10l-15kw-h-260x260x450

Wat of er mis kan gaan met koffie…? Nou – alles! Een redactiegenoot vertelde me de anekdote van een kennis die helemaal into de Wereldwinkel en de Fairtrade was, maar toch Douwe Egberts schonk en desgevraagd antwoordde: “Maar er zijn grenzen!” Ik vermoed dat koffie uit de Wereldwinkel vaak te lang onderweg en dan muf is. Wist u trouwens dat DE ook UTZ-gecertificeerde koffie uitbrengt in kiloverpakking?

En dan zij die maling hebben aan de maling! Er zijn twee soorten maling: fijne en grove. Die eerste doe je in een snelfilter, een rondfilter of iets dergelijks en nergens anders in; de tweede is bedoeld voor een percolator, van die grote kostersketels waaruit je heerlijk ouderwetse pruttelkoffie tapt. Maar doe je snelfiltermaling daarin, dan krijg je prutkoffie in plaats van pruttelkoffie. De koffie zakt voortijdig door de filtergaatjes heen, met als gevolg te slap en drab.

Zuinigheid met vlijt heeft behalve kastelen, ook kathedralen gebouwd. Meten is weten, en het kan geen kwaad enige maat te houden – maar dan wel de goede. Als koster doe ik er graag een schepje bovenop. Anders krijg je niet van thee te onderscheiden koffie: koffieboon ontmoet water en rent geschrokken weg. Doe daar bedorven koffiemelk in – ook zo’n gereformeerde zuinigheid: open koffiekannetjes met restjes koffiemelk tegen zuur en schift en schimmel aan laten komen in de koelkast – en u doet mij geen groter genoegen!

Sommige mensen denken dat het met koffiezetten wel klaar is. Die laten het aangebroken pak gewoon open op het aanrecht rondslingeren, of gieten het zonder verpakking in zo’n blikken trommeltje dat niet goed sluit. En dan klagen over smakeloze koffie. Geen wonder! Binnen een uur verliest zulke koffie elk aroma. Koffie dient in de afgesloten oorspronkelijke verpakking in een luchtdichte trommel bewaard te worden.

Laten we het hebben over thermoskannen. Uit verkeerd begrepen klimaatdoel-overwegingen spoelen sommigen, nee, velen die na gebruik niet goed om, waarna ze met gesloten dop weggezet worden. En nog erger – ze zetten niet vooraf de kannen met gloeiend heet water, zodat koffie meteen op lauwe kamertemperatuur komt. Vaak laat men het koffiefilter achteraf ook nog in het apparaat zitten. De volgende spoelt dat snel met koud water – geen energie verspillen toch? Die schimmelsmaak van te lauwe koffie…

Wat of er mis kan gaan met koffie? Ik daag u uit: beoordeel uw kerk nu eens niet op de strafheid van de preek, maar op de strafheid van de koffie erna. U hoeft geen barista te zijn. Vijf sterren: onovertroffen! Eén ster: geef mij maar water… Reacties graag mailen naar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief