Levenslessen
Ds. Pieter Versloot

Soms koop ik het boek van een schrijver die ik niet ken, maar die me wel intrigeert. Zo kocht ik kortgeleden een boek van Nikolaas Sintobin. Het heet Levenslessen, Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet. Sintobin is een Jezuïet uit Vlaanderen. Hij woont echter bij de paters Jezuïeten in Amsterdam. Jezuïeten leggen de klassieke kloostergeloften af (gehoorzaamheid, zuiverheid en armoede), maar houden geen gemeenschappelijke gebedstijden.

De Jezuïeten zijn een orde in de Rooms-Katholieke Kerk, die zich “gezonden voelt naar de grenzen in het voetspoor van Jezus”. Jezuïeten zijn vanouds grensgangers. De bekendste Jezuïet van dit moment is paus Franciscus. Volgens Sintobin begrijp je niets van de paus als je niet beseft dat hij Jezuïet is. Sintobin geeft op unieke wijze vorm aan zijn zending: hij is internetpastor.

In zijn boek reikt hij twintig overwegingen aan over het leven van alledag. Elke overweging diept een thema uit zoals geduld, veerkracht, vrijheid etc. Het draait niet om slimme oplossingen en ingewikkelde analyses. De insteek valt te vergelijken met de oudtestamentische idee van wijsheid: chochma. Wijsheid is volgens de wijzen in het Oude Testament praktische levenswijsheid: weten wat je moet doen in deze situatie.

Sintobin schrijft toegankelijk zonder simplistisch te worden. Hij is duidelijk gewend voor een groot en breed publiek te schrijven. Zijn levenslessen zijn in hoge mate universeel: ze overstijgen grenzen die door mensen zijn gemaakt. Zijn korte en bondige formuleringen profiteren volgens mij van het dagelijks schrijven voor internet. Jezuïeten hebben door de eeuwen heen veel expertise opgebouwd op het gebied van onderwijs. Dat merk je ook als je dit boek leest.

Hij weet het bijzondere van het gewone naar boven te halen. Ik onderstreep een paar zinnen uit het hoofdstukje: De kunst van het danken. “Ook duidelijk lijkt me dat je normaliter niet jezelf dankbaar bent. Je bent een ander dankbaar, iets of iemand buiten je eigen persoon: een mens, een situatie, een gebeurtenis, het lot, God, enzovoort. Dankbaarheid is iets dat in je kan opwellen, maar je moet het ook trainen. Oefening baart kunst.”

Je moet het boek per hoofdstuk lezen. Daar vraagt de vorm van twintig stukjes om. Inhoudelijk gezien is het geen ‘rocket science’: het is niet super origineel of verrassend. Het is wel evenwichtig en choochem: geschreven door een eenentwintigste-eeuwse wijze. Het is bijvoorbeeld een handig boekje voor het openen van een (kerkenraads)vergadering.

 

 

Boekbespreking22

Nikolaas Sintobin, Levenslessen: Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet
Utrecht: Kokboekencentrum, 2023
ISBN: 978 90 435 3935 7 | € 20,-

cover nummer 23.JPG

Editie 22 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief