Nieuws

Overheid ging verkeerd om met hulp aan asielzoekers Ter Apel
’Het optreden van de overheid richting burgers die hulp boden aan asielzoekers bij Ter Apel in de zomer van 2022 was onbehoorlijk en ongepast’. Dat is de conclusie uit het onderzoek van de Nationale ombudsman, dat op 25 april 2024 werd gepubliceerd. In de zomer van 2022 was het crisis bij het Aanmeldcentrum Ter Apel. Honderden asielzoekers moesten buiten op het grasveld overnachten omdat er voor hen binnen geen plek meer was. Omdat de overheid tekortschoot kwamen burgers en hulporganisaties in actie: ze deelden slaapzakken, dekens, regenponcho’s, tenten, vuilniszakken en andere hulpmiddelen uit en regelden warme maaltijden voor de buitenslapers. De reactie van de politie en andere ordehandhavers daarop was het meerdere keren afpakken en in beslag nemen van de uitgedeelde tenten en dergelijke en het bedreigen van burgers met strafrechtelijk ingrijpen. De ombudsman beoordeelt onder andere het optreden van de overheidsinstanties richting burgers die hulp boden als “niet behoorlijk en ongepast”.

Bron: inlia.nl

Raad van Kerken stuurt brief over Tent of Nations aan minister
In een brief van 22 april jl. aan minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vraagt de Raad van Kerken aandacht voor de situatie van de Tent of Nations en steun voor de familie Nassar. Op vrijdag 5 april sprak een delegatie van de Raad met dhr. Daoud Nassar en zijn vrouw en dochter. Daoud Nassar is eigenaar van de boerderij Tent of Nations op de Westelijke Jordaanoever, vlak bij Bethlehem. De familie heeft al jaren last van intimidatie door het Israëlische militaire gezag in de regio. Sinds 7 oktober 2023 is hun situatie sterk verslechterd. Bij de ingang van hun land staat een bord: ‘We refuse to be enemies’. Tent of Nations is uitgegroeid tot een educatieve boerderij met een vredesproject waar veel buitenlandse vrijwilligers komen werken. De Raad van Kerken vraagt de minister om haar invloed uit te oefenen zodat de mensen van Tent of Nations vrij en zonder intimidatie het land kunnen betreden en bewerken, er geen wegen worden aangelegd over hun land en het herregistratieproces zo snel mogelijk wordt afgerond.

Bron: Raad van Kerken

Ophef in de Evangelische Kirche (Duitsland) over AfD
Dominee Martin Michaelis uit Quedlinburg is uit het ambt gezet omdat hij zich kandidaat gesteld heeft voor de extreemrechtse AfD (Alternative für Deutschland) bij gemeenteraadsverkiezingen. De kerk geeft aan dat het gedachtegoed van de AfD niet verenigbaar is met de visie van de kerk. Men is van mening dat het in het belang van de kerk is wanneer voorgangers zich politiek engageren, maar dat geldt niet wanneer het om partijen gaat die ongrondwettelijke posities innemen.

Bronnen: DPA en FAZ

Voorkant editie 10.JPG

Editie 10 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief