Nieuws

TUU en TUA verwelkomen recordaantal theologiestudenten
De theologische universiteiten in Apeldoorn en Utrecht trekken dit studiejaar uitzonderlijk veel eerstejaars-bachelorstudenten. Bij de Theologische Universiteit Apeldoorn is er sprake van een verdrievoudiging en de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) - voorheen Kampen - telt de meeste eerstejaars in bijna een eeuw tijd.

Waar de toename van studenten precies aan te danken is, blijft giswerk. Mogelijk maakt de verhuizing van de TUU naar Utrecht de opleiding aantrekkelijker. TUA-rector Kater benadrukt dat de universiteit tegenwoordig studenten met een uiteenlopende kerkelijke achtergrond trekt, mede ook omdat het docentenkorps diverser is. Ook is het mogelijk dat studenten werden afgeschrikt door de moeizame verhuizing van de PThU, de domineesopleider van de PKN en hun heil dus elders hebben gezocht.

Bron: nd.nl

De vroege kerk in kaart gebracht
Wie denkt dat de eerste christenen allemaal precies hetzelfde geloofden, heeft het mis. Het vroege christendom was namelijk veel gevarieerder en pluriformer dan vaak gedacht wordt. Dat blijkt uit de onlangs verschenen Brill Encyclopedia of Early Christianity. Het enorme naslagwerk van bijna zesduizend pagina’s, met 1200 onderwerpen (lemmata), geschreven door 650 auteurs, is mede samengesteld door twee Nederlandse theologen: Bert Jan Lietaert Peerbolte, nieuwtestamenticus aan de Vrije Universiteit, en kerkhistoricus Paul van Geest (Tilburg University en Erasmus Universiteit). . Binnenkort krijgt de paus de zes delen van dit werk aangeboden.

Bron: trouw.nl

Uw koninkrijk kome
Het stelt protestanten gerust dat het koninkrijk van God gaat komen. Dat blijkt uit panelonderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland. Van de deelnemers geeft 85 procent aan zich hierdoor in meer of mindere mate gerustgesteld te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Protestantse Kerk hield onder ruim elfhonderd leden van het kerkverband.  De uitkomsten werden dinsdag 27 augustus gepubliceerd op de website van de PKN .

Of het koninkrijk iets van het ‘hier en nu’ is of ‘van straks en later’ zijn de meningen verdeeld. Een kleine meerderheid denkt bij het koninkrijk van God aan ‘straks en later’, de andere helft vindt het koninkrijk van God iets van het ‘hier en nu’.

De PKN voerde het onderzoek uit in het kader van het jaarthema “Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk” dat van september 2024 tot september 2025 de aandacht krijgt.

Bron: pkn.nl

 

cover nummer 16

Editie 16 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief