Nieuws

Lezenaar terug in Sint Piterkerk Grou
De preekstoel in de Sint Piterkerk in Grou krijgt zijn originele, bijna 350 jaar oude lezenaar terug. Decennialang was onbekend waar de bijbelstandaard uit 1683 gebleven was. Bij toeval dook hij twee jaar geleden op bij een particulier in Heerenveen. De Protestantse Gemeente Grou-Jirnsum liet hem restaureren en neemt hem zondag 22 september feestelijk in gebruik. De kansel werd in 1683 gemaakt voor de hervormde kerk in Gorredijk. Het is een kuip met toogpanelen, met op de hoeken gewrongen kolommen met korintische kapitelen. Hij werd opgeslagen toen de kerk in 1983 werd gesloopt en weer tevoorschijn gehaald in 1992, toen de Sint Piter een ‘nieuwe’ kansel zocht die paste bij het zeventiende-eeuwse meubilair van de Grouster kerk.

Bron: grousters.nl

PKN reageert op intrekken Bed-bad-broodregeling
De meest kwetsbare mensen in onze samenleving mogen we nooit laten vallen, reageert de synode van de PKN op het intrekken van financiering aan de bed-bad-broodregeling door minister Faber. Door het afschaffen van de bed-bad-broodregeling komen mensen op straat te leven. “Met deze maatregel zakken we door een morele ondergrens.”

René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, zegt: “Wanneer zelfs de meest minimale middelen om mensen te helpen al niet meer mogen, blijft er van de medemenselijkheid weinig over. Een overheid moet een schild voor de zwakken zijn, maar juist deze kwetsbaren laten we nu als een baksteen vallen.” De bed-bad-broodregeling kwam in 2014 tot stand, naar aanleiding van een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland. Het Europees Comité voor Sociale Rechten stelde toen dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat niemand in het land verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak: bed, bad en brood. Dat geldt ook voor afgewezen asielzoekers.

Bron: protestantsekerk.nl

PKN zoekt nieuwe scriba
Ds. René de Reuver stopt per 1 juli 2025 met zijn werkzaamheden als scriba van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is een jaar eerder dan zijn ambtsperiode afloopt. De Reuver is sinds 2016 scriba. De vastgestelde ambtstermijn voor deze functie is vijf jaar. De Reuver: “Een ambtsperiode van tien jaar is erg lang. Dat is té lang en daarom heb ik besloten om een jaar eerder te stoppen. Wat mij betreft is het goed om binnen de Generale Synode na te denken of de ambtsperiode ook verkort moet worden naar twee keer vier jaar. Een goede doorstroming in de kerk is belangrijk, ook voor de positie van scriba.” De procedure voor de nieuwe scriba staat in november op de agenda van de synodevergadering.

Bron: protestantsekerk.nl

Bijbel verkocht voor 7 miljoen
Een exemplaar van de Shem Tov-bijbel uit 1312 is in New York verkocht voor 6.960.000 dollar (ongeveer 6,3 miljoen euro). Deze bijbel vormt het levenswerk van rabbi Shem Tov ben Abraham Ibn Gaon. Met de grootste zorgvuldigheid kopieerde hij de Hebreeuwse tekst met de hand – de boekdrukkunst bestond nog niet. Daarnaast is de bijbel rijk geïllustreerd met kleuren, versieringen en tekeningen van dieren en voorwerpen. Of de rabbijn de tekeningen zelf heeft gemaakt, is niet bekend. De islamitische stijl van verschillende tekeningen, bijvoorbeeld bogen in een specifieke hoefijzervorm, komt door de sterke islamitische invloed in de middeleeuwen in Spanje.

Bron: nd.nl

 

Cover nummer 17

Editie 17 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief