Nieuws
1440px-Petruskerk_Woldendorp_(2)
Door Dickelbers - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22862989

Inwoners Woldendorp in opstand over verkoop kerk
De toekomst van de middeleeuwse Petruskerk en de kerkwierde leidde begin september 2024 tot een publieke discussie, nadat uit perspublicaties bleek dat het PKN-kerkbestuur het verwaarloosde gebouw eerder had verkocht aan een Amsterdamse speculant, die het kerkterrein nu aanbood als mogelijke bouwlocatie. De kerk in Woldendorp (gemeente Eemsdelta) is een erkend rijksmonument. In de kerk bevinden zich nog diverse fresco’s uit de veertiende en vijftiende eeuw. Hoort de Petruskerk eigenlijk wel thuis op de commerciële markt? Met een private eigenaar ontnemen we het publiek een prachtige kerk en een waardevol stukje erfgoed. Stichtingen zoals Stichting Groninger Kerken zijn juist opgericht om te zorgen dat kerken dit bespaard blijft. Maar Groninger Kerken is, net als andere monumentenorganisaties, niet altijd in staat een kerk te kopen.

Bron: ND en Heemschut

500ste Groene Kerk
De Protestantse Wijkgemeente in Camminghaburen (Leeuwarden) heeft zich als groene kerk aangesloten bij het netwerk van GroeneKerken. Daarmee is het aantal groene kerken gegroeid naar 500 kerken uit meer dan twintig denominaties. Op de website van GroeneKerken staat een vernieuwde kerkenkaart waar alle aangesloten kerken gevonden kunnen worden.

Bron: PKN

Pauselijke uitspraken rond bezoek aan België
Vier van de vijftien Belgische slachtoffers van seksueel misbruik door priesters, met wie paus Franciscus op 27 september een gesprek heeft gehad, zeggen dat paus hun meermaals excuses heeft aangeboden. Ook zou hij een schadevergoeding hebben toegezegd. De ontmoeting duurde ruim twee uur en sommigen toonden zich opgelucht. “Hij heeft zijn excuses aangeboden en die waren oprecht. Hij heeft zich verontschuldigd en was beschaamd over wat er in het instituut gebeurd is,” zegt een van hen, Aline Colpaert, tegen de VRT. Ze voegt eraan toe dat de paus ook vindt dat er financiële compensatie moet komen.

Toen de paus na zijn bezoek aan België met het vliegtuig terugkeerde naar Rome noemde hij tegenover journalisten die met hem terugvlogen dokters die abortus uitvoerden “huurmoordenaars”, schrijft het Vatican News. “Vrouwen hebben het recht op leven: hun leven en het leven van hun kinderen,” zei paus Franciscus in het vliegtuig. “Abortus is moord. Er wordt een mens gedood.” Geboortebeperkingsmethoden, zoals anticonceptiemiddelen of periodieke onthouding, zijn volgens hem “iets anders”.

Bron: NOS en VRT

Cover nummer 19

Editie 19 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief