Rond de driehonderd studenten en andere geïnteresseerden waren op woensdag 4 oktober aanwezig bij de Nacht van de Levensbeschouwing met de prikkelende titel: Heeft het (zin)? In de sfeervolle Martinikerk was het soms muisstil, dan weer klonk er een lachsalvo door de ruimte.
De hoofdgast was Edino van Dorsten, een van de oudste kinderen van Ruinerwold. Hij werd geïnterviewd door journaliste en onderzoeker Thereza Langeler. Edino had maar een enkele vraag nodig om verbazingwekkend genuanceerd te vertellen over zijn jeugd in de ban van zijn vader en de effecten daarvan voor zijn verdere leven. Hij was er duidelijk over: hij haat zijn vader niet, maar veroordeelt hem wel om wat hij zijn kinderen heeft aangedaan. En toen de vraag kwam: heeft het zin gehad, dat wat je allemaal hebt meegemaakt? kwam zijn even zo duidelijke antwoord: “Ik zal nooit zeggen ‘dat het maar goed is dat ik dit hebt meegemaakt, want het heeft me zoveel gebracht’. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ondanks dit alles toch de moed heb opgevat (na lange jaren van de weg kwijt te zijn geweest) om mijn leven op te pakken en er iets van te maken. Zeker nu ik kinderen heb voel ik die verantwoordelijkheid én kan ik ook plezier hebben.”
In de pauze werd er flink nagepraat over het interview, veel studenten waren onder de indruk van het verhaal van Edino. Na de pauze vervolgde het programma via workshops met Edith Bosch, ex-judoka en coach, Hannah Prins, actief bij Extinction Rebellion en spraken leden van het New Life Choir over wat het samen zingen hun brengt en hoe ze bruggen proberen te slaan tussen verschillende culturen.
Jasmine, studente Pedagogische Wetenschappen aan de RUG
“Dit was voor mij de eerste keer dat ik naar de Nacht van de Levensbeschouwing ben geweest en ik vond het heel interessant en inspirerend. Het thema ‘Heeft het zin(?)’ heeft me nieuwe inzichten gegeven. Na de verhalen van Edino van Dorsten en Edith Bosch werd het mij duidelijk dat ondanks dat er vervelende situaties op je pad komen of dat iets ontzettend oneerlijk verloopt, iets altijd nog zin kan hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je met de situatie omgaat en je bent dus ook verantwoordelijk voor de mate en manier waarop het de rest van je leven gaat beïnvloeden. Dit neem ik mee in mijn toekomstige ervaringen.”
Berend Roorda, docent aan de rechtenfaculteit van de RUG, interviewde Hannah Prins
"Hannah spreekt open, helder en toegankelijk over haar activisme en de redenen waarom zij zich zo inzet voor het klimaat. Als docent aan de rechtenfaculteit vond ik interessant om te horen dat ze haar rechtenstudie heeft doorgezet (ook toen het niet altijd interessant was), omdat ze ervan overtuigd is dat je met een rechtenstudie daadwerkelijk dingen kunt bereiken/veranderen.
“Binnen Extinction Rebellion wordt er goed nagedacht over de rol die deze protestorganisatie in onze democratische rechtsstaat wil innemen. De organisatie kiest er bewust voor om onder het mom van burgerlijke ongehoorzaamheid regels te overtreden en de strafrechtketen vast te laten lopen en op die manier meer aandacht te generen. Toch wordt er intern tegelijkertijd bewust voor gekozen om bepaalde democratische processen juist niet te willen verstoren, ook al zouden ze daar (ook) veel aandacht mee kunnen krijgen. Denk aan het blokkeren van de ingang van het Tweede Kamergebouw en van de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag: dat doet XR welbewust niet.”
Geert Harmen Veenstra, student Ondernemerschap aan de Hanzehogeschool
“Als commissielid van de Nacht van de Levensbeschouwing heb ik veel geleerd en kon ik wat ik heb geleerd op mijn opleiding goed inzetten. Mijn taak was om de Nacht onder de aandacht te brengen en een breed publiek te bereiken. We werkten intensief aan het verspreiden van informatie via sociale media, persberichten en posters om de aandacht voor het evenement te trekken. Het strategisch benaderen van verschillende doelgroepen en het creëren van boeiende content hielpen om de interesse te wekken en de opkomst te vergroten.”