Oom en tante
Emerson Terinathe

Ouders opgelet. Kinderen zijn in al hun onschuld verklikkers. Ze verraden je waar je bij staat. Let goed op wat je tegen jouw kinderen zegt. Het kan tegen jou gebruikt worden. Stelletjes die nog geen kinderen hebben, ik zal jullie wat vertellen. Dit is waar gebeurd. In onze Molukse cultuur hebben wij beleefdheidsvormen hoog in het vaandel staan. Wij zeggen altijd "u". Bij ons is iedereen oom, tante, opa en oma, ook al zijn we geen familie. We hechten waarde aan cultuur, tradities en de normen en waarden die eraan hangen. Dus wat was er nou aan de hand?

Mijn broertje kreeg jaren geleden, na een tijdje vrijgezel te zijn geweest, weer een vriendin. Ik zag hem weer glimlachen. Dat deed me goed. Mijn dochter, destijds 8 jaar, was bij me toen ik hoorde dat hij een vriendin had en zij vroeg gelijk: "Papa, hoe moet ik haar noemen? Gelijk tante Agnes of gewoon Agnes?" Een terechte vraag, want zij sprak zijn voormalige vriendin ook aan met “tante”. Zonder erbij na te denken zei ik: "Nou, zeg maar gewoon Agnes, want als je tante zegt en de relatie gaat uit, dan blijf je bezig om iemand anders later weer tante te noemen."

Fast forward, een maand later. 30 oktober 2018. Mijn broertje kwam samen met Agnes en mijn vader onaangekondigd langs op mijn verjaardag. Ze namen een taartje mee. Ik vier mijn verjaardag al jaren niet meer, dus mijn verbazing was groot. Mijn dochter lag al op bed, maar zij kwam gelijk naar beneden. Agnes stelde zich aan haar voor, waarop mijn dochter zei: "Hallo Agnes." Mijn broertje keek haar aan en zei: "Hallo, je moet tante zeggen hoor."

Mijn dochter keek hem aan en zei: "Oom Etienne, van papa hoeft dat niet. Papa zei 'zeg maar gewoon Agnes, want als je haar tante noemt en die relatie gaat weer uit, dan blijf je bezig om iemand anders later weer tante te noemen." Ja en daar stond ik dan met een mond vol met tanden gevuld met chocoladetaart. Ik heb hiervan geleerd en vanaf nu is alles weer volgens de Molukse opvoeding die ik zelf heb genoten. Iedereen is weer oom, tante, opa en oma. Dus tante Agnes.

Ter extra info: Mijn broertje Etienne en  Agnes zijn inmiddels getrouwd en gezegend met drie kinderen en ik ben de peetvader van hun jongste dochter.

cover nummer 16

Editie 16 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief