Programma 2024-2025

Het kerkelijk leven komt weer op gang. Benieuwd wat er, naast de reguliere kerkdiensten, allemaal gaat gebeuren in het komende seizoen? Hier alvast een overzicht van het programma voor zover dat bekend is! Blijf natuurlijk ook de agenda in de papieren Kerk in Stad of op kerkinstad.nl in de gaten houden voor meer informatie. Al dit aanbod staat open voor iedereen.

De Bron

Meditatie in De Bron
Vanaf maandag 9 september ben je iedere tweede en vierde maandag van de maand welkom voor meditatie in De Bron. Om 19.30 uur begint de inloop met koffie en thee, om 20.00 uur is de aanvang van de meditatie. We starten met lichaamswerk om vervolgens via meditatie naar binnen te keren. Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld. Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden en je hoeft je niet aan te melden. Meer informatie: Jan Knot, tel. (050) 541 42 81.

Lectio Divina
Lectio Divina is een manier om in stilte en rust een Bijbelgedeelte te lezen en te herlezen, zodat het betekenis voor jou kan krijgen. Het is ‘luisteren met je hart’. Door deze manier van lezen kunnen persoonlijke zaken naar voren komen. Ook nemen we de tijd om met elkaar te delen en zo ook van elkaar te leren. In kleine groepjes van maximaal acht personen willen we samen kijken en ontdekken wat de Bijbel ons vandaag wil zeggen. Vanaf september komen we een keer per veertien dagen bij elkaar voor maximaal twee uurtjes. Laat het ons op tijd weten als je mee wilt doen, ook als je een keer mee wilt doen om te ‘proeven’ of dit iets voor jou is. De bijeenkomsten vinden plaats in De Bron; data en tijden van samenkomst worden vastgesteld in overleg met de deelnemers. Voor aanmelden of vragen kun je terecht bij Cor Snieder, e-mail: snieder@home.nl, tel: 06-18241957; of bij Marjanne Binsbergen, e-mail: m.h.binsbergen@home.nl.

Ziel en Zaligheid, het hiernamaals in Groningen
In een serie van vier avonden willen we van gedachten wisselen over de verwachtingen en voorstellingen van het hiernamaals, zoals die ‘spreken’ uit grafschriften uit de periode van 1500-1800, in kerken in de provincie Groningen. Wat stelde men zich voor bij het ‘leven’ na de dood? Op welke Bijbelse teksten baseerde men deze ideeën? Niemand kan met zekerheid iets zeggen over een ‘leven’ na de dood – hoe dat eruit zal zien en wanneer dat zal zijn. De gesprekken hierover zullen dus heel ‘open’ zijn, waarbij de grafschriften uit het verleden dienen als aanzet en stof tot nadenken. Op elk van de vier avonden zal een bepaald thema centraal staan:

1. Hemel, hel – en vagevuur? (1 oktober)

2. Lichaam en ziel (8 oktober)

3. Gedenk te sterven (15 oktober)

4. Wat is het leven waard? (22 oktober)

De avonden worden verzorgd door Jan de Jong met medewerking van Tonko Ufkes, en vinden plaats op dinsdagavonden van 19.30 uur tot uiterlijk 21.00 uur in De Bron. Deelname is gratis, opgave vooraf is niet noodzakelijk.

Buurtkerk De Fontein

Een meditatieve en mystieke rondgang langs ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’
Naar het lied van Ramses Shaffy
De bijeenkomsten worden geleid door geestelijke begeleiders Alberte van Ess en Jaap Koopmans. Op de eerste avond zal het lied van Ramses live gezongen worden en daarna zullen we onder muzikale begeleiding mantra’s zingen, waarvan sommige teruggaan op mystieke teksten. Deze zullen dan ook ten gehore worden gebracht en er is ruimte deze in stilte te overdenken en van gedachten te wisselen. Data 2024: 30 september, 21 oktober en 11 november – van 20.00 tot 21.30 uur, met inloop vanaf 19.30 uur. Opgave en info bij: buurtkerkdefontein@gmail.com.

Extra - Nieuwe seizoen16 - De Fontein

Martinikerk

Internationale dienst
Elke eerste zondag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en augustus) is om 17.00 uur een internationale dienst in de Martinikerk. Na afloop van deze Engelstalige dienst is er een lichte maaltijd te nuttigen voor alle aanwezigen.

Psalmenvespers
Elke tweede zondag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en augustus) organiseert de Wijkgemeente Martinikerk een Psalmenvesper. Deze vespers beginnen om 17.00 uur in de Martinikerk. De viering is volgens de traditionele anglicaanse Evensong. De Psalmenvespers worden gehouden om de blijvende verbondenheid met de synagoge tot uitdrukking te brengen, in continuïteit met de christelijke traditie in kloosters en kathedralen en als inspiratie voor onze eigen spiritualiteit in verhouding tot God, onszelf, onze naaste en onze cultuur in het heden.

Donderdagavondzang
De Donderdagavondzang is bedoeld om met elkaar te zingen ter ere van de Heer en om elkaar te bemoedigen en te ontmoeten. We zingen uit een drietal bundels met geestelijke liederen. De deelnemers bepalen zelf wat we de volgende keer gaan zingen. Kun je zingen, zing dan mee! Wij hebben geen dirigent. We zingen vanuit ons hart en ons gemoed. In de pauze kun je koffie of thee kopen voor € 1,- en er wordt een vergoeding gevraagd voor het bestrijden van de onkosten. Mocht je problemen hebben met vervoer dan kun je contact opnemen.

Locatie: De Fontein, Eikenlaan 255, telefoon 050 - 573 11 88. We starten om 19.15 uur en sluiten af rond 21.00 uur. Data: In 2024: 5 en 19 september, 3, 17 en 31 oktober, 14 en 28 november en 5 en 19 december. In 2025: 9 en 23 januari, 6 en 20 februari, 5 en 19 maart, 3 en 24 april.

Kerstavonddienst
Samen met de Christelijke Gereformeerde Kerken in Groningen en de Nederlandse Gereformeerde Kerken in Groningen wordt de kerstavonddienst georganiseerd op 24 december. Traditioneel wordt de kerstavonddienst bezocht door mensen die de rest van het jaar niet of nauwelijks in de kerk komen. Daarom is deze dienst met name een gelegenheid anderen uit te nodigen om eens mee te gaan. Meer informatie wordt in de aanloop naar Kerst gedeeld via onder andere onze website.

Samen Jong

Vieringen pioniersplek Samen Jong
Elke eerste zondag van de maand, om 10.30 uur. Let op: in september is het de achtste september!

Locatie: Buurtcentrum Sonde 2000, Eikenlaan 288-1.

Samen Jong is een pioniersplek van de PGG die aantrekkelijke vieringen houdt die dicht bij de dagelijkse praktijk staan en met een concrete en enthousiaste prediking over Jezus. Een moderne stijl van muziek, liedkeuze en liturgie. Aantrekkelijk voor jonge generaties, gezinnen, studenten, tieners en iedereen die zich daarbij thuis voelt.

De volgende zes kernwaarden vormen onze leidraad:

  • De leefwereld van jeugd (en gezinnen) staat centraal en we verbinden dit met alle generaties;
  • We leven ons in, in de leefwereld van jongeren;
  • We zetten Jezus’ boodschap centraal!
  • We zijn een warme gemeenschap waar men zich gekend voelt;
  • We geven leiderschap door, dus we maken gebruik van ieders talent;
  • Wees relevant voor anderen, waarbij we open staan voor anderen.

Van harte welkom! Of kijk eens op onze site: www.samenjonggroningen.nl

Spoor van Licht

Elke maand een Spoor van Licht
Spoor van Licht is een maandelijks terugkerend evenement in de Martinikerk, op de donderdag(koop)avond. Vanaf 19.00 uur staan de deuren open en is de kerk sfeervol verlicht met een spoor van lichtjes dat naar het koor leidt. Achter in het hoogkoor kunnen mensen zelf hun kaarsje aansteken. Op de achtergrond klinkt live orgelspel of meditatieve muziek van een koor. Mensen worden op straat genodigd een kaarsje aan te steken in de kerk met iemand of iets in gedachten. En om even tot rust te kunnen komen, of om met een pastor in gesprek te gaan in de ‘luisterend oor’-hoek. Om 21.15 uur besluiten we met een kort avondgebed. We verwelkomen vaak een paar honderd mensen op een avond. Kom eens langs om de sfeer te proeven en kijk op www.spoorvanlicht.nl of volg ons op Instagram of Facebook.

Of vind je het leuk een keer mee te doen met een vriend of vriendin of een groepje? We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Meld je aan bij info@spoorvanlicht.nl om mee te helpen in de kerk of met iemand anders de straat op te gaan. Om 18.00 uur eten we eerst met elkaar en daarna gaan we aan de slag.

De volgende data staan op het programma:

Voor 2024: 22 september, 7 november, 12 december
Voor 2025: 23 januari, 13 februari, 13 maart, 3 april

Mosterd

Mosterd na de Maaltijd
Mosterd, het nieuwe initiatief in Stad voor twintigers en dertigers, organiseert om de week op woensdagavond ‘Mosterd na de Maaltijd’. Op deze avonden staan verbinding, verdieping en creativiteit centraal. Allereerst eten we met elkaar een heerlijke maaltijd en vervolgens gaan we dieper in op een specifiek thema; denk aan thema’s als rust, ‘thuis voelen’, klimaat. Dit doen we meestal aan de hand van creatieve en praktische werkvormen en soms door het bespreken van een verdiepende en inspirerende tekst. Voor meer informatie of de precieze data: www.mosterdgroningen.nl.

Studentenkoepel voor Levensbeschouwing

Nacht van de Levensbeschouwing
De Nacht van Levensbeschouwing 2024 vindt plaats op donderdag 17 oktober in de historische Martinikerk. Dit jaarlijks terugkerende evenement trekt steevast vele honderden bezoekers. Het thema van dit jaar is ‘Hoe (ver)leg jij de lat?!’, daagt bezoekers uit om na te denken over mentale weerbaarheid. De avond biedt een indrukwekkende line-up van sprekers, waaronder Dai Carter, bekend van ‘Kamp van Koningsbrugge’, en oud-Olympisch judoka Edith Bosch, die hun inzichten zullen delen over mentale (veer)kracht. Daarnaast zijn er workshops van cabaretier Christiaan Jelsma, auteur Els van Dijk en psychiater Anne van Lammeren. De avond begint om 19.30 uur. De toegangsprijs is € 6,-. Voor meer informatie en updates, volg ons op sociale media via @nachtvandelevensbeschouwing of bezoek onze website: www.nachtvandelevensbeschouwing.nl. Vragen? Mail ons op info@sklo.nl.

Extra - Nieuw seizoen16 - SKLO - Nacht van de Levensbeschouwing
SKLO - Nacht van de Levensbeschouwing

Maaltijd & Meer
Iedere dinsdag eten we rond een uur of zes met elkaar op Kraneweg 33. Na de maaltijd is er ‘Meer’: filosofisch café, spelletjesavond, workshops met verschillende thema’s, gasten die iets vertellen over hun (religieuze) achtergrond, of we bezoeken een interessante plek in de stad. Je kunt ook komen eten zonder dat je blijft voor de activiteit. Voor meer info: Jasja Nottelman, studentenpastor, of kijk op www.groningerstudentenplatform.nl.

Extra - Nieuw seizoen16 - SKLO - Maaltijd en Meer
SKLO - Maaltijd en Meer

Evangelisch-Lutherse Gemeente Groningen

Cursus Leren van Luther 2024-2025: Geloof als bevrijding
Voor wie zich wil verdiepen in geloofsvragen is er de cursus Leren van Luther, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is het thema ‘Geloof als bevrijding’. Waarvan wist Luther zich bevrijd? En wat is de betekenis van de beelden die hij gebruikt om die bevrijding te duiden? In vier bijeenkomsten van anderhalf uur gaan we onder leiding van lutherse theologen op zoek naar het denken en ervaren van de oorspronkelijke Luther en bespreken we wat de betekenis is in onze tijd van de oude beelden waarmee ons ‘heil’ in Christus wordt geschilderd. Naast originele Lutherteksten (in vertaling) lezen we ook eigentijdse schrijvers die zich hebben beziggehouden met thema’s als bevrijding van wat ons bindt, reiniging van geest en lichaam en de kracht van vergeving. Voor elke bijeenkomst wordt ook een Luther-lied opgenomen in de reader en er is ruimte voor enkele bijzondere historische noten.

Wilt u zich aanmelden voor de cursus, mail dan naar Jaap Vette: of meldt u aan via www.lerenvanluther.nl. Aanmelden voor de online-(zoom)bijeenkomsten kan ook via: lerenvanluther@gmail.com. De vier middagbijeenkomsten in de Lutherse Kerk in Groningen (Haddingestraat 23) vinden plaats op 6 november, 20 november, 18 december en 15 januari (2025).

Extra - Nieuwe seizoen16 - ELGG

Schoonheid met een Ziel

Schoonheid met een Ziel
Zondagmiddag om 17:00 uur ‘Schoonheid met een Ziel’. Kunst, prachtige muziek, in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk. Putten uit de eeuwenoude schatten van de kerk. We laten de Kunst spreken, geen preek, maar misschien een bezielende toelichting. De eerste zondag van de maand is er een Cantatedienst in de Nieuwe Kerk: cantates van Bach en anderen, door koor, orkest en solisten. De tweede zondag van de maand is er een psalmenvesper in de Martinikerk: elke maand een volgende psalm op muziek. De derde zondag in de maand een Choral Evensong, in de Anglicaanse traditie. De vierde zondag in de maand ‘Uit de Kunst’ in de Martinikerk: een schilderij, een beeld of een gedicht deskundig toegelicht. Als de maand een vijfde zondag heeft, is er een gregoriaanse viering in de Martinikerk. Actuele informatie steeds op www.schoonheidmeteenziel.nl.

Extra - Nieuw seizoen16 - TVG

Theologie voor Geïnteresseerden

Theologie, een kennismaking: eenjarige basiscursus
Een tijd lang is er gedacht dat godsdienst z’n langste tijd wel gehad zou hebben en er voor religie in deze moderne samenleving geen ruimte meer zou zijn. Kennis en wetenschap zouden die overbodig maken. Niets is minder waar. Kerken verliezen weliswaar leden, maar het verlangen naar zingeving groeit. De cursus Theologie voor Geïnteresseerden (TVG) speelt daarop in. De cursus loopt van 7 oktober 2024 tot en met 19 mei 2025 en is een eenjarige basiscursus als kennismaking met de theologie. Bijeenkomsten zijn elke maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur in het Willem Lodewijk Gymnasium (Verzetsstrijderslaan 220). Kosten: € 250,- voor 27 avonden. Meer weten? Raadpleeg onze website: https://tvg-groningen.nl/vakken. Aanmelding via inschrijfformulier: https://tvg-groningen.nl/inschrijven/.

Themacolleges

TVG biedt ook themacolleges aan: steeds vijf avonden rond een thema onder leiding van een deskundig theoloog. De volgende thema’s komen in 2024-2025 aan bod:

Oktober-november 2024: Themacollege 1 – Oude Testament: feit of visie?
November-december 2024: Themacollege 2 – De Bergrede als vredeweg
Januari-februari 2025: Themacollege 3 – ‘Geloof jij dat nog?’
Februari-maart 2025: Themacollege 4 – Geloof: eenheid in verscheidenheid?
Maart-april-mei 2025: Themacollege 5 – Rondom Bijbel en Koran

Elke cursus kost € 50,- en vindt plaats in het Willem Lodewijk Gymnasium op maandagavonden, 19.30 tot 22.00 uur. Kijk voor meer informatie op https://tvg-groningen.nl of houdt de agenda in Kerk in Stad in de gaten.

cover nummer 16

Editie 16 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief