Ik ben een wielerliefhebber. Om het zelf te doen en ook om het te volgen. De weken van de Tour de France op radio en tv zijn voor mij dan ook genieten en ik ga er echt voor zitten. Ik verslind al het nieuws wat daarover te vinden is. Meestal verbaas ik me nergens meer over, als het gaat om nieuws rond de Tour de France. Maar ik was oprecht verbaasd om een bericht tegen te komen dat het Nederlands Bijbelgenootschap een nieuw spel had uitgebracht rond de Tour de France. ‘Rondje Bijbel’ heet het. Met een beetje gevoel voor taal en drama gaat het in de Tour de France, overdrachtelijk gezien, om lijden, sterven en weer opstaan. Het is een barre tocht door het hooggebergte, soms bloedhete woestijnlandschappen, met het uiteindelijke doel: het beloofde land, Parijs, de Champs-Élysées. Onderweg kun je God tegenkomen, wie moe is of gewond raakt kan bij hem achterop stappen. Wie de ronde van God wint, krijgt de gele trui.
Wat ik niet zo goed begrijp is de uitkomst van het spel. De winnaar betreedt het beloofde land, zo staat het in de uitleg. Wordt toegejuicht, bijna letterlijk op het schild geheven. De verliezers, daar hoor je nooit meer wat van. Want daar zijn het verliezers voor. Maar wacht even, staat de Bijbel niet vol verhalen van verliezers die juist winnaar worden? En als er onderweg iemand even niet mee kon komen, wat dan? Is er dan sprake van solidariteit? Wordt er dan gewacht op elkaar? De oud-wielrenner Peter Winnen schreef onlangs in een column dat solidariteit in het wielerpeloton over het algemeen niet langer duurt dan één minuut, namelijk om een verlies- en winstrekening voor jezelf op te maken over het leed van de tegenstander. Daar voorziet het spel in: dan mag je achterop bij God. Maar die rijdt, zo staat er bij de uitleg, op een versnellingsloze fiets. Dus daarmee win je de Tour niet. Maar het is ook niet de bedoeling dat je deze Tour wint, althans niet van degenen die het spel hebben ontwikkeld. Het spel gaat erom dat je wat leert van de Bijbel. Daarom heet het spel ook Rondje Bijbel. Ik schat in nutteloze weetjes. Het feit dat in de Bijbel verliezers meer in aanzien staan dan winnaars komt in het spel namelijk niet aan de orde.
Als ik al aan dit spel begin denk ik dat ik eerst maar eens wat doping gebruik. Daarover staat namelijk niets in de spelregels en ik hoop maar dat God me dat vergeeft.