Vierwijzer

Zondag 12 mei
Zevende zondag van de Pasen, Exaudi
Kleur: Wit

Exodus 19:1-11 | 1 Johannes 5:9-15 | Johannes 17:14-26
Zondag Exaudi Domine, “Hoor mij, Heer, als ik tot u roep.” Dit zijn de eerste woorden van Psalm 27:7, het introïtus dat bij deze zondag past. In de periode na de Hemelvaart heerst er een gevoel van leegte… De stilte na de storm, zou je kunnen zeggen. Na de dood en opstanding van Jezus, met daarna Zijn Hemelvaart, lijkt het leven weer even terug bij af. Er is zoveel gebeurd: wat nu? Niet lang na de uittocht uit Egypte is ook bij Gods vrije maar zwervende volk in de woestijn de euforie weggezakt, de bevrijding is geweest: wat nu? En toch, God zoekt de nabijheid op, in de vorm van een donkere wolk boven een berg in de woestijn, of door te bidden tot de Vader voor Eenheid en door die Eenheid te bewerkstelligen door het toch weer te laten waaien om zo de stilte na de storm te verbreken…

 

Zondag 19 mei
Pinksteren, Spiritus Domini
Kleur: Rood

Genesis 11:1-9 | Handelingen 2:1-24 | Johannes 14:8-17
Hoogte straalt aanzien en macht uit. Wanneer de mens zich inzet om een toren te bouwen, wordt dit plan doorbroken door een barrière van taal. De weg naar aanzien en macht werd daar onderschept. Bouw naar relatie met elkaar, niet naar zaken die het eigen gewin ten ‘goede’ komen. Afgelopen zondag leek er een stilte na de storm te zijn, maar met Pinksteren gaat juist de storm na de stilte behoorlijk tekeer. Het is daar in een huis dat Gods aanwezigheid letterlijk naar binnen waait, om de relatie met Hem, elkaar en de wereld ten goede te komen.

"De Wind, wij zien hem niet,
zijn stem klinkt in ons oor,
een briesje of een storm,
die alle rust verstoort."

(Lied 676 uit het Liedboek)

Ogen en oren worden geopend om te zien en te horen waar een ieder mee bezig is. Om te zien en te horen waar Gods Geest al door mensen heen werkt. Taal lijkt juist geen barrière meer te zijn. Het is Gods Geest die ons uitnodigt tot verbinding, om met elkaar, in samenzijn, dichter naar Hem en Zijn Koninkrijk te groeien en te werken. Om onze talenten in te zetten, en in staat te zijn de talenten van een ander te begrijpen en te waarderen.

Voorkant nummer 9.JPG

Editie 9 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief