Vierwijzer

Zondag 26 mei 2024
Trinitatis, de zondag van de heilige Drie-eenheid
Kleur: wit (of rood)

Exodus 3:1-6 | Romeinen 8:12-17 | Johannes 3:1-16
Ons leven mag worden vernieuwd. Alle drie de teksten op het leesrooster benadrukken dat. In Exodus lezen we over de brandende braamstruik die niet verteert. Bij deze godsopenbaring wordt Mozes gevraagd zijn sandalen uit te doen. Het besef van Mozes dat hij op heilige grond staat is een vorm van vernieuwing.
In Romeinen zien we de vernieuwing door een nadruk op de breuk met het verleden: we mogen onze zondige wil doden en leven door de Geest; dan zijn wij kinderen van God. Johannes vertelt over opnieuw geboren worden uit water en Geest. Hoe ziet opnieuw geboren worden eruit? Deze vraag wordt beantwoord met onbegrip en verwijt, maar ook met de nadruk dat “God de wereld zo liefhad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon uit liefde aan ons gegeven heeft, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Vernieuwing heeft twee kanten: het kan onbegrip oproepen, maar ook gebeuren vanuit vertrouwen op de liefde van God.
Een vraag om over na te denken: bij welke vorm van vernieuwing voelt u zich het meest thuis en waarom?

 

Zondag 2 juni 2024
Eerste zondag na Trinitatis
Kleur: groen

Deuteronomium 26:5-11 | 2 Korintiërs 4:5-12 | Marcus 2:23-3:6
Het gaat deze zondag over bevrijding. Het vrij worden gemaakt vanuit een positie van onderdrukking. Een van de bekendste bijbelse voorbeelden daarvan is de exodus: de uittocht uit slavernij in Egypte naar een land van melk en honing. Maar ook de vrijheid die Jezus en zijn leerlingen zich toe-eigenen op de sabbat, ondanks de kritische houding van de farizeeën, is hier een voorbeeld van. We hoeven niet te leven voor de sabbat, maar de sabbat is er voor ons. Een vrijheid die ook wij krijgen, omdat God het beste met ons voorheeft.
Toch heeft bevrijding niet altijd alleen een zachte kant. Vrijheid kan ook betekenen dat je jezelf kleiner maakt en God groter op vrijwillige basis. We mogen er ook voor kiezen Jezus’ dood in ons bestaan mee te dragen, opdat des te meer het leven van Jezus zichtbaar wordt.
Hoe kunt u deze week bewust leven als bevrijd mens?

Voorkant editie 10.JPG

Editie 10 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief