Het late leven

7 maart 2025 | Recensie

Ria van Dijk

Een boeiend boek voor iedereen die zich wel eens afvraagt: “Hoe wil je herinnerd worden en welke waarden wil je je kinderen meegeven?”

Ongeveer zeven jaar geleden ontmoette Martin Ulla, een succesvol schilder en eigenares van een galerie. Hun romance was voor beiden een verrassing en samen kregen ze een zoon. De taken die het huishouden en de zorg voor een jong kind met zich meebrachten, kwamen met name neer op Martin. Hij genoot ervan. Hij bracht hun zoon, David, naar school, deed de boodschappen en ondernam allerlei educatieve activiteiten. Ze hadden samen een hechte band.

Nu Martin opeens te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is, komt alles in een ander daglicht te staan, evenals zijn omgang en zorg voor de jonge David. Hij wilde nog van alles ondernemen samen met David en hem mooie ervaringen meegeven voor later, zoals lange wandelingen in de natuur en mooie gesprekken!

Wat laat je na? Een videoboodschap of een brief over de grote thema’s in het leven (goed en kwaad, werken en leven, de liefde)?

Ondertussen ontdekt hij ook dat Ulla nog altijd een jonge vrouw is en contacten met een andere, jongere man niet uit de weg gaat.

De grote vragen die hij nu tegenkomt zijn: wat geef ik mijn vrouw en kind mee? Wat is een geschenk en wat wordt een last? Ontroerend is het slot: hoe Ulla en David samen zorgen voor hun stervende Martin.

Bernhard Schlink, Het late leven, vertaald door Marcel Misset|Amsterdam: Cossee, 2024
ISBN 978 94 645 2143 6 | € 24,99 | 280 pagina’s
E-book: ISBN 978 94 645 2144 3 | € 14,99

Ria van Dijk